16 Ιούλιος 2018, 13:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούλιος 2018, 13:41

Ο Τραμπ πριν από τη συνάντηση με τον Πούτιν κατηγορεί την αμερικανική ανοησία!

  • Ο Τραμπ πριν από τη συνάντηση με τον Πούτιν κατηγορεί την αμερικανική ανοησία!
    (Φωτ.: EPA / Jorge Silva)

Μέσα από το Twitter, το αγαπημένο του μέσο για να μοιράζεται τις σκέψεις του με τον κόσμο, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το στίγμα του λίγο πριν από τη σημερινή συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι. Στο πρώτο του τιτίβισμα ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται στις προεδρικές εκλογές: «Ο πρόεδρος Ομπάμα νόμιζε ότι η Ανέντιμη Χίλαρι θα κέρδιζε τις εκλογές, οπότε όταν ενημερώθηκε από το FBI για ρωσική εμπλοκή είπε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί, ότι δεν είναι σοβαρό και δεν έκανε τίποτα γι’ αυτό. Όταν κέρδισα εγώ έγινε μεγάλο θέμα και ξεκίνησε το στημένο κυνήγι μαγισσών με ηγέτη τον Στρζοκ».

Στη συνέχεια υπήρξε και ένα δεύτερο τιτίβισμα στο οποίο σημειώνεται ότι η σχέση των ΗΠΑ με τη Ρωσία δεν ήταν ποτέ χειρότερη, και ότι γι’ αυτό ευθύνονται τα πολλά χρόνια αμερικανικής ανοησίας και βλακείας, «και τώρα, το στημένο κυνήγι μαγισσών».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι υπήρξε οποιαδήποτε συμμετοχή της Μόσχας στη νίκη του το 2016, και έχει χαρακτηρίσει πολιτικά υποκινούμενη τη σχετική έρευνα που διεξάγεται στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι ακόμα δεν έχουν παρουσιαστεί αποδείξεις. Την περασμένη εβδομάδα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες σε 12 Ρώσους χάκερ που πιστεύεται ότι είχαν εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ σχολιάζουν ότι η συγκυρία είναι ύποπτη.

Παρά το γεγονός ότι εκατομμύρια Αμερικανοί θεωρούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος ασκεί μια δόλια επιρροή στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος επέμεινε ιδιαίτερα στη συνάντηση θέλοντας να στείλει και ένα μήνυμα στους σκληροπυρηνικούς Ρεπουμπλικάνους ότι η Ρωσία μπορεί να γίνει συνεργάτης των ΗΠΑ.

Ωστόσο, όπως σχολιάζει το Politico, η τακτική αυτή εμπεριέχει πολιτικό ρίσκο. Το ποσοστό αποδοχής του Αμερικανού προέδρου βρίσκεται γύρω στο 42% σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ενώ ο ίδιος δεν έχει κατορθώσει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την υποστήριξη που λαμβάνει διασφαλίζοντας την επανεκλογή του. Άλλωστε, ένα μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος στις ΗΠΑ θεωρεί ότι η προσπάθεια της προσέγγισής του με τον πρόεδρο Πούτιν αποτελεί απόδειξη ότι ο ίδιος εξαρτάται από την Ρωσία θέτοντας σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα.