16 Ιούλιος 2018, 11:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούλιος 2018, 10:53

Βάσεις 2018: Οι παράγοντες που θα φέρουν εκπλήξεις

  • Πανελλήνιες 2018: Ανακοινώνονται στις 17:30 οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Αν και η προθεσμία για την κατάθεση των μηχανογραφικών λήγει αύριο, εντούτοις τα συγκριτικά βαθμολογικά στοιχεία και τα στατιστικά στοιχεία των βαθμών πρόσβασης των μαθητών που συμμετείχαν στις Πανελλήνιες δίνουν μια πρώτη εικόνα για το πού θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ. Φέτος βαρόμετρο θεωρείται το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το οποίο «ακυρώνει» τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, ενώ σημαντικός παράγοντας είναι και η κατάργηση του επιστημονικού πεδίου των Παιδαγωγικών Σπουδών μιας και τα αντίστοιχα τμήματα κατανέμονται σε όλα τα πεδία.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μεγάλη πτώση στις πολυτεχνικές σχολές, οριακή αύξηση στις νομικές, ενδεχόμενη πτωτική πορεία στις ιατρικές, πολύ μεγάλη άνοδο στις παιδαγωγικές, και μικρή πτώση στις στρατιωτικές σχολές.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας Γιάννης Βαφειαδάκης μιλώντας στο protothema.gr εκτίμησε ότι ανοδική θα είναι η τάση στις σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, και τόνισε ότι θα υπάρξουν ανακατατάξεις κυρίως λόγω του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αλλά και της μεγάλης αύξησης (ακόμα και χιλιάδων μορίων) στα Παιδαγωγικά Τμήματα.

Μεγάλη πτώση αναμένεται στις σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, και κυρίως στις υψηλόβαθμες Πολυτεχνικές. Η εικόνα στα γραπτά της Φυσικής και των Μαθηματικών είναι χειρότερη από την αντίστοιχη περσινή και με αποτέλεσμα να αναμένεται πτωτική τάση στα Φυσικομαθηματικά Τμήματα. Η Ιατρική Αθηνών εκτιμάται ότι μπορεί να πέσει κάτω από το φράγμα των 19.000 μορίων.

Χαμηλά θα κινηθούν και οι υψηλόβαθμες σχολές στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, ενώ στις μεσαίες θα σημειωθούν αυξομειώσεις. Η βάση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο κινείται στα περσινά επίπεδα με μικρές αποκλίσεις, αλλά κυρίως σε ανοδική τάση.

Όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια, πολλοί υποψήφιοι αναμένεται να εισαχθούν σε σχολές με χαμηλές βαθμολογίες. Ένα επιπλέον στοιχείο είναι ότι φέτος είναι περισσότεροι αυτοί που συγκέντρωσαν κάτω από 7.000 μόρια, τόσο στα πεδία των θετικών και τεχνολογικών σχολών όσο και των Οικονομικών και Πληροφορικής.