16 Ιούλιος 2018, 10:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούλιος 2018, 10:01

Στα Σκόπια ψάχνουν το δελεαστικό ερώτημα για το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

  • Ο Ζάεφ πρόσφερε… γη και ύδωρ στην αντιπολίτευση για να στηρίξει το δημοψήφισμα
    (Φωτ.: EPA / Florian Wieser)

Έχοντας στα χέρια του την πρόσκληση για το ΝΑΤΟ, ο Ζόραν Ζάεφ προχωρά στο επόμενο βήμα που θα τον φέρει πιο κοντά στο να… κλείσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτήν την εβδομάδα ξεκινούν οι διεργασίες για το πιο μεγάλο στοίχημα που δεν είναι άλλο από το δημοψήφισμα το οποίο θα ξεκλειδώσει τη διαδικασία στο εσωτερικό της πΓΔΜ ώστε να προχωρήσουν και οι συνταγματικές αλλαγές. Βασικό ζητούμενο είναι πλέον το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι περίπου 1,8 εκατ. ψηφοφόροι στο τέλος Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ δήλωσε ότι θα ζητήσει από την αντιπολίτευση να συμμετάσχει στη διαδικασία διαμόρφωσης του ερωτήματος.

Από τη μεριά του ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος είδε τους πολίτες να «μποϋκοτάρουν» τις γιορτές που έγιναν σε 15 πόλεις για την πρόσκληση για το ΝΑΤΟ, επιθυμεί να συνδέσει το ερώτημα με την ευρωατλαντική αλλά και την ευρωπαϊκή πορεία της πΓΔΜ. Πληροφορίες του IBNA αναφέρουν ότι μια πιθανή διατύπωση έχει ως εξής: «Είστε υπέρ της συμφωνίας για το όνομα, προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ή κατά;». Ένα τέτοιου τύπου ερώτημα, πιστεύουν στην κυβέρνηση, είναι αρκετά δελεαστικό.

Ένας άλλος «πονοκέφαλος» είναι και το ποσοστό συμμετοχής. Αν και ο Ζόραν Ζάεφ εκτιμά ότι η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος θα προσέλθει στις κάλπες, εντούτοις είναι ορατός ο κίνδυνος αποτυχίας, ειδικά εάν η αντιπολίτευση καλέσει τους ψηφοφόρους να απέχουν από τη διαδικασία – για να είναι έγκυρο ένα δημοψήφισμα στην πΓΔΜ απαιτείται το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 50%. Το VMRO-DPMNE, πάντως, κατηγορεί τον πρωθυπουργό για ξεπούλημα των εθνικών συμφερόντων της χώρας, και ταυτόχρονα ζητά το ερώτημα να είναι απλό (π.χ. είστε υπέρ ή κατά της συμφωνίας), χωρίς να συνδέεται με την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα δημοψηφίσματα στην πΓΔΜ προκηρύσσονται από τη Βουλή, κάτι που αναμένεται να γίνει στο τέλος Ιουλίου χωρίς πρόβλημα μιας και ο Ζόραν Ζάεφ διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.