15 Ιούλιος 2018, 14:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούλιος 2018, 13:47

Τουρκία: Θεσμική αναδιάρθρωση με επτά προεδρικά διατάγματα

  • Ερντογάν: Ασέβεια στο Ισλάμ η συγκέντρωση των γυναικών στην Κωνσταντινούπολη
    (Φωτ. αρχείου: EPA / STR)

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται η μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρικό στην Τουρκία, καθώς με προεδρικά διατάγματα αναδιαρθρώνονται βασικοί πολιτικοί, στρατιωτικοί και γραφειοκρατικοί θεσμοί. Σήμερα, ανήμερα της δεύτερης επετείου από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέδωσε διάταγμα, προωθώντας μια σειρά από αλλαγές.

Ανάμεσά τους είναι η μεταφορά του Γενικού Επιτελείου Στρατού υπό την εξουσία του υπουργείου Άμυνας.

Στο υπουργείο Άμυνας βρίσκεται πλέον ο πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκαν επτά διατάγματα που αφορούν διάφορους κρατικούς θεσμούς, όπως τη γραμματεία του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, το Διευθυντήριο της Αμυντικής Βιομηχανίας και το Κρατικό Εποπτικό Συμβούλιο.

Δύο χρόνια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 και οδεύοντας πως την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μετατρέψει το πολίτευμα σε προεδρικό, με τον ίδιο να κατέχει πλέον συγκεντρωμένες εξουσίες, έχοντας τη δυνατότητα να αποφασίζει για τα πάντα, χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου.