15 Ιούλιος 2018, 09:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούλιος 2018, 09:30

Η κουρδική εκδοχή του γαΐς τυρί (βίντεο)

Η περιοχή του Καρς και του Αρνταχάν φημίζεται για τα εξαιρετικής ποιότητας τυροκομικά της προϊόντα. Τα διάφορα τυριά από το Καρς, το Αρνταχάν, το Σαρίκαμις, την Γκιόλια κ.α. κατακλύζουν την αγορά όλης της χώρας.

Οι γυναίκες ενός χωριού του Καρς δείχνουν και υπερηφανεύονται για ένα είδος τυριού που παράγουν, το οποίο είχε και συνεχίζει να έχει ξεχωριστή θέση στα τυροκομικά του Πόντου.

Πρόκειται το περίφημο γαΐς τυρί, που οι Κούρδοι το ονομάζουν «τσετσίλ». Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτού του τυριού είναι ότι παρασκευάζεται με φυσική μαγιά, που την παίρνουν από το στομάχι αρνιού ή κατσικιού που τρέφεται μόνο με γάλα.

Ο τρόπος παρασκευής του τυριού παραμένει αναλλοίωτος εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Σύμφωνα με την παράδοση, το αγελαδινό γάλα παστεριώνεται, βράζεται και μετά από μια μέρα ξεκούρασης, το τυρί γίνεται, μετά από κοπιαστική προσπάθεια, τυροκλωστή, που ομοιάζει με τη μοτσαρέλα. Εξάλλου, γαΐς σημαίνει ζώνη.

Οι νοικοκυρές το παρασκευάζουν όλες μαζί για οικιακή χρήση, αλλά και για να το πουλήσουν, συνεισφέροντας έτσι στον οικογενειακό προϋπολογισμό.