14 Ιούλιος 2018, 20:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούλιος 2018, 20:15

Ψήφισμα συλλόγων στο Λάκκωμα: Συνώνυμο της Ελλάδας η Μακεδονία

  • Ψήφισμα συλλόγων στο Λάκκωμα: Συνώνυμο της Ελλάδας η Μακεδονία

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8/7 στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, όπου οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών και κατέθεσαν τη δική τους πρόταση για το Σκοπιανό. Την εκδήλωση στήριξαν 20 πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του νομού Χαλκιδικής.

Το κοινό έμεινε καθηλωμένο από την ομιλία του δρ Θεοφάνη Μαλκίδη, μέλους της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών.

Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το συγκεντρωμένο πλήθος, που με την παρουσία του ζήτησε την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη μη παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία στην πΓΔΜ. Η εκδήλωση μετά τη μπόρα  μεταφέρθηκε στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λακκώματος. Πριν την ομιλία του Θεοφάνη Μαλκίδη είχε προηγηθεί η ευλογία των εφημερίου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λακκώματος Πέτρου Σιντορεάκ και του εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Γαλαρηνού Αρίσταρχου Μαυροματάκη.

Στη συνέχεια η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομόφωνη έγκριση ψηφίσματος που θα κατατεθεί σε κάθε αρμόδιο.

Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει:

«Σήμερα, την 8η Ιουλίου 2018, ο ελληνικός λαός, ο κατά το Σύνταγμα κυρίαρχος του κράτους και εντολέας της Βουλής και της Κυβέρνησης, στο Λάκκωμα Δήμου Προποντίδας, Ν. Χαλκιδικής, για να αποφασίσει για την εθνική μας θέση στο θέμα της εκχώρησης του ονόματος “Μακεδονία” στη γείτονα χώρα που θέλει να το υφαρπάξει καταπατώντας κάθε ιστορική και λογική τεκμηρίωση της πατρότητας του μεγάλου αυτού εθνικού μας ονόματος,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΛΛΕΤΑΙ
προς την, κατά το Σύνταγμα, εντολοδόχο του Βουλή και Κυβέρνηση της χώρας, να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο αποδοχής της χρήσης του, από αρχαιοτάτων χρόνων, ελληνικού ονόματος “Μακεδονία” και των παραγώγων του, που είναι ταυτόσημο με το όνομα “Ελλάς” και αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής ταυτότητάς του.

Το όνομα αυτό αποτελεί ταυτόχρονα την ιερά κιβωτό και φορέα εκ των ενδοξότερων σελίδων της παγκόσμιας ιστορίας, που έχει εγγράψει η Αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η σημερινή, ειρηνική συγκέντρωση δηλώνει αποφασισμένη, να το υπερασπισθεί μέχρις εσχάτων, κατά τον ελληνικό τρόπο, με τον οποίο η Ελλάδα γράφει πάντοτε την ιστορία της.

Η μη συμμόρφωση των εντολοδόχων του Λαού στη γνήσια εντολή αυτή του Λαού, θα αποτελέσει κατάφωρη παραβίαση του αντιπροσωπευτικού συστήματος και αντιστροφή των ρόλων εντολέα και εντολοδόχου που ορίζει και θεμελιώνει η Δημοκρατία με τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές.

Ο Λαός δεν θα μείνει απαθής θεατής. Είναι αποφασισμένος να επιβάλλει την απόφαση του και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της Δημοκρατίας που, με το Σύνταγμα, ορίζει ρητά και ξεκάθαρα, ποιος είναι εντολέας και ποιος εντολοδόχος.

Το ψήφισμα, εγκρίθηκε και ψηφίστηκε ομοφώνως από τους Έλληνες πολίτες στη συγκέντρωση  που  έγινε στο Λάκκωμα, την 8η Ιουλίου 2018».