14 Ιούλιος 2018, 16:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούλιος 2018, 17:35

Ενταφιάστηκαν 100 Έλληνες πεσόντες κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο στους Βουλιαράτες

  • Ενταφιάστηκαν 100 Έλληνες πεσόντες κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο στους Βουλιαράτες
    (Φωτ.: epiruspost.gr)

Μια ιδιαίτερης σημασίας νεκρώσιμη ακολουθία έγινε την Παρασκευή στο ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο στους Βουλιαράτες. 77 χρόνια μετά τη θυσία τους στα βουνά της Αλβανίας, εκατό Έλληνες στρατιώτες οδηγήθηκαν στην τελευταία τους κατοικία.

Πρόκειται για τα οστά στρατιωτών, οι οποίοι ήταν πρόχειρα θαμμένοι στην περιοχή Ντραγκότι, κοντά στο Τεπελένι.

Η διαδικασία της εκταφής ξεκίνησε τον Ιανουάριο και την Παρασκευή σε μια φορτισμένη συγκινησιακά τελετή οι 100 Έλληνες στρατιώτες ενταφιάστηκαν με κάθε τιμή στο στρατιωτικό νεκροταφείο της Αγίας Σκέπης στους Βουλιαράτες.

Οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν στη νεκρώσιμη ακολουθία ήταν συγκλονιστικές. Δεκάδες Έλληνες από τα χωριά της μειονότητας έσκυψαν και προσκύνησαν τη γαλανόλευκη σημαία που κάλυπτε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους το 1941 στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και μετά από σχεδόν οκτώ δεκαετίες θα αναπαυθούν εν ειρήνη.


(Φωτ.: epiruspost.gr)

Την νεκρώσιμη ακολουθία τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος παρουσία της Ελληνίδας πρέσβη στα Τίρανα Ελένης Σουρανή, του Γενικού Προξένου, του Ακολούθου Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας Συνταγματάρχη Χρήστου Μπακιρτζή, των Ελλήνων αξιωματικών που μετέχουν στη Μικτή Επιτροπή, μεταξύ των οποίων ο Αρχιιπλοίαρχος Ιωάννης Καλογερόπουλος, ο Πλωτάρχης Σπυρίδων Σκουρτσίδης και ο Συντονιστής της ομάδας εργασιών πεδίου Νίκος Κύργος, του προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε, του Προέδρου της Ομόνοιας Βασίλη Κάγιου και πολλών κατοίκων των μειονοτικών χωριών.


(Φωτ.: epiruspost.gr)

Ανακοίνωση για τον ενταφιασμό των 100 Ελλήνων στρατιωτών εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για ιστορική δικαίωση των Ελλήνων πεσόντων. «Χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη συγκίνηση την τελετή ενταφιασμού οστών περισσότερων των 100 Ελλήνων ηρώων του ελληνοιταλικού πολέμου, που πραγματοποιήθηκε χθες στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας. Η τελετή αυτή σηματοδοτεί την ιστορική δικαίωση των Ελλήνων πεσόντων, οι ψυχές των οποίων μπορούν επιτέλους να αναπαυθούν εν ειρήνη.

»Η υλοποίηση της σχετικής συμφωνίας συνιστά ένα σημαντικό δείγμα προόδου στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Μια πρόοδος που θα θέσει θεμέλια για την ανάπτυξη της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

  • ΠΗΓΗ: epiruspost.gr.