14 Ιούλιος 2018, 16:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούλιος 2018, 15:35

Κινδυνεύει από το μπετόν η ιστορική Σάντα

  • Κινδυνεύει από το μπετόν η ιστορική Σάντα

«Πόλη κρυμμένη στον ουρανό» ονομάζουν οι Τούρκοι την ιστορική Επτάκωμο Σάντα, τα λιθόκτιστα σπίτια, τα κτήρια και τα γεφύρια της οποίας στέκουν όρθια σχεδόν εκατό χρόνια μετά τη Γενοκτονία και τον ξεριζωμό. Η Επτάκωμος Σάντα θεωρείται ένα απαράμιλλης ομορφιάς μνημείο από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες εσχάτως κινητοποιήθηκαν γιατί διέκριναν ότι κινδυνεύει από τα κτήρια που ορθώνονται στην ευρύτερη περιοχή από βουκόλους, που βόσκουν τα κοπάδια τους στα λιβάδια τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η νομαρχία Αργυρούπολης (Γκιουμούσχανε), στην οποία ανήκει η περιοχή της Σάντας, έχει χαρακτηρίσει τον οικισμό προστατευμένη αρχαιολογική περιοχή.

Ωστόσο, οι χωρικοί βρίσκουν τρόπους να χτίζουν κτήρια από μπετόν, απειλώντας με αυτόν τον τρόπο τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της Επτάκωμης Σάντας. Μπροστά στον κίνδυνο να «πνιγεί» στο μπετόν ο ιστορικός οικισμός, η νομαρχία Αργυρούπολης κατέγραψε τα παράνομα κτίσματα και έδωσε διορία στους ιδιοκτήτες τους να τα φέρουν σε αρμονία με το περιβάλλον. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως προειδοποιεί, τα συνεργεία της νομαρχίας θα προχωρήσουν στην κατεδάφισή τους.

Ο νομάρχης Αργυρούπολης Οκάυ Μεμίς, αναφερόμενος στο θέμα, είπε ότι η Σάντα θα προστατευθεί και θα διατηρηθεί ο αρχιτεκτονικός της χαρακτήρας. Επίσης ανέφερε ότι έχει δημοπρατηθεί η ασφαλτόστρωση του δρόμου από το παρχάρι Τάσκιοπρου μέχρι τη Σάντα. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου, διευκολύνοντας έτσι την πρόσβαση των τουριστών.

Τέλος, όσον αφορά τα παράνομα κτίσματα, ο νομάρχης ξεκαθάρισε ότι αυτά θα γκρεμιστούν προκειμένου να μείνει η Σάντα «ανέγγιχτη», όπως την άφησαν οι Έλληνες.