13 Ιούλιος 2018, 15:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούλιος 2018, 18:12

Το 20ό Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά Βερμίου – Όλα τα θέματα που θα συζητηθούν

  • Το 20ό Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά Βερμίου – Όλα τα θέματα που θα συζητηθούν
    (Φωτ.: Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων «Παναγία Σουμελά» / Facebook)

Με περισσότερους από 600 νέους και νέες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και με εισηγήσεις που θα αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό, ποντιακές παραδοσιακές βραδιές και διάφορες άλλες δράσεις, θα γίνει το 20ό Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων από τις 19 έως τις 22 Ιουλίου στις πλαγιές του Βερμίου όρους, και συγκεκριμένα στην Παναγία Σουμελά.

Το επετειακό φετινό Συναπάντημα, που ως κεντρικό θέμα θα έχει τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, στοχεύει στη σύσφιξη των σχέσεων των νέων καθώς και στη διατήρηση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Συναπαντήματος, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διάφορες ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και διαλέξεις από αξιόλογους επιστήμονες, ιστορικούς και ερευνητές. Την «Προοπτική της διεθνοποίησης και αναγνώρισης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού μέσω του Ευρωκοινοβουλίου» θα αναλύσει ο Νότης Μαριάς (ευρωβουλευτής, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης). Το θέμα: «1919-2019 – Για την εκατονταετία. Μαραθώνιος ζωής – Εμείς δεν θέλουμε το αίμα μας πίσω – Να σταματήσουμε το διαρκές ολοκαύτωμα των γυναικών της Μ. Ασίας» θα αναπτύξει ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συναπαντήματος οι νέοι θα ενημερωθούν για τον πυρρίχιο χορό από τον Νίκο Παλασσίδη και θα παρακολουθήσουν δρώμενο μιας εκδοχής προέλευσης του χορού από την Ιλιάδα του Ομήρου, από την Οργανωτική Επιτροπή. Οι εισηγήσεις ολοκληρώνονται με την ομιλία του Γιώργου Τανιμανίδη για το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας που φέτος συμπληρώνει 67 χρόνια παρουσίας και προσφοράς στον ελλαδικό χώρο.

Παραδοσιακές βραδιές με λύρα και τραγούδια του Πόντου θα πρωταγωνιστήσουν και στο 20ό Συναπάντημα.

Το βράδυ της Παρασκευής 20 Ιουλίου θα παρουσιαστεί δρώμενο της Οργανωτικής Επιτροπής αφιερωμένο στη «Γυναίκα του Πόντου».

  • Χορηγός επικοινωνίας είναι το pontos-news.gr