7 Ιανουάριος 2014, 08:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:41

Οι διαδρομές του μαύρου χρήματος

  • Η απόφαση του δικαστηρίου για τον Τσοχατζόπουλο

Διευρύνεται ο κύκλος των ερευνών για την υπόθεση των μιζών στα εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ελβετίας Μίχαελ Λάουμπερ επιβεβαίωσε χθες δημοσιεύματα που τον θέλουν να έχει ξεκινήσει έρευνες εις βάρος ελβετικών τραπεζών στο πλαίσιο του σκανδάλου των εξοπλιστικών, με την υποψία του ξεπλύματος χρημάτων.

Έτσι, μετά τις Εισαγγελίες της Βρέμης και του Μονάχου, και η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι διεξάγει έρευνες.

Μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο Μίχαελ Λάουμπερ υποστήριξε ότι οι έρευνες ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο. «Η υπόθεση μας απασχολεί εδώ και περίπου έναν χρόνο» δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι η εισαγγελία έχει λάβει σχετική ενημέρωση από την υπηρεσία αναφορών για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς στελέχη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ανέφεραν ότι έχουν παρατηρηθεί ύποπτες συναλλαγές.

«Διεξάγουμε έρευνες με την υποψία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και του αδικήματος της απιστίας στη διαχείριση. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μπλοκάρει προς το παρόν περίπου 10 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα και ζητούμε, στο πλαίσιο της παρούσας κατάστασης, καταθέσεις με τις σχετικές τράπεζες στη Γενεύη και στη Ζυρίχη» επισημαίνει ο Ελβετός γενικός εισαγγελέας.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του ARD, οι ελβετικές τράπεζες ανέφεραν τις «ύποπτες συναλλαγές», ωστόσο με αρκετά χρόνια καθυστέρηση μετά τη διοχέτευση πολλών εκατομμυρίων στα χρηματοκιβώτιά τους. Σύμφωνα με το ARD, διάφορες μίζες εμβάσθηκαν στον λογαριασμό του αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντωνίου Κάντα, με την κωδική ονομασία «Μάρκος», σε υποκαταστήματα της Dresdner Bank στη Γενεύη, αλλά και στην Τράπεζα Hoffmann της Ζυρίχης, την οποία εξαγόρασε αργότερα η Clariden Leu, που με τη σειρά της αγοράστηκε το 2012 από την Credit Suisse.

«Πρόκειται για ριψοκίνδυνη επιχείρηση»

Το σκάνδαλο των δωροδοκιών διευρύνεται, καθώς και στη Γερμανία η εισαγγελία της Βρέμης διεξάγει έρευνες από τον περασμένο Αύγουστο εις βάρος της Rheinmetall και της Atlas (εκπρόσωπός της ήταν ο Πάνος Ευσταθίου). Ταυτόχρονα, και η εισαγγελία του Μονάχου διενεργεί προκαταρκτική έρευνα σε σχέση με πιθανή δωροδοκία στην υπόθεση προμήθειας των 170 Leopard 2 από την Krauss-Maffei Wegmann (KMW), με κύριο μεσάζοντα τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο.

Σύμφωνα μάλιστα με το Spiegel-Online, η εισαγγελία του Μονάχου είχε ασχοληθεί με την υπόθεση και πριν από μία δεκαετία, ζητώντας τη δικαστική συνδρομή της Αθήνας, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες της KMW, επικεφαλής των οποίων είναι η οικογένεια Μπόντο, καθώς και οι πρώην και νυν μάνατζερ του ομίλου, διαψεύδουν ότι γνώριζαν κάτι για τις μίζες. Δίνουν μάλιστα την εντύπωση ότι «δεν μπορούσαν να γνωρίζουν», σημειώνει η «Die Welt» σε σχετικό δημοσίευμα.

Παρ' όλ' αυτά, η KMW επιφόρτισε ανεξάρτητους ειδικούς με τη διερεύνηση της υπόθεσης. «Πρόκειται για μια ριψοκίνδυνη επιχείρηση, μολονότι η KMW δεν αναφέρει εάν θα δημοσιοποιηθεί το αποτέλεσμα της έρευνας, ποιο ακριβώς είναι το αντικείμενο της εντολής, ποιος διεξάγει τις έρευνες και σε ποιον ανήκει η πρωτοβουλία για την εντολή διερεύνησης» παρατηρεί η «Die Welt».

H «Ζούγκλα» είχε αποκαλύψει -βάσει των χειρόγραφων σημειωμάτων του Άκη Τσοχατζόπουλου- «έγγραφο πληρωμής» προς τον ομοσπονδιακό σύμβουλο και προϊστάμενο του Γραφείου Δικαιοσύνης και Αστυνομίας της Ζυρίχης Christophe Blocher το 2007.

Σε μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ελβετίας, τη «Neue Zurcher Zeitung», φιλοξενήθηκαν οι αποκαλύψεις της εκπομπής «Ζούγκλα» οι οποίες αφορούσαν τις διαδρομές μαύρου χρήματος από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Χειρόγραφο έγγραφο ντοκουμέντο

Στη εκπομπή της περασμένης Πέμπτης παρουσιάστηκε έγγραφο-ντοκουμέντο από το προσωπικό αρχείο του Άκη Τσοχατζόπολου, το οποίο «δείχνει» πληρωμές προς τρεις υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή το 2008, αλλά και προς τον ομοσπονδιακό σύμβουλο και προϊστάμενο του Γραφείου Δικαιοσύνης και Αστυνομίας της Ζυρίχης Christophe Blocher το 2007.

Δείτε το σημείωμα στο τέλος του κειμένου...

Πηγή: zougla.gr

Gallery