13 Ιούλιος 2018, 13:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούλιος 2018, 13:15

Αμαζόνες, Αργοναύτες και Ηρακλής αλά τούρκα στο νησί της Κερασούντας (βίντεο)

  • Αμαζόνες, Αργοναύτες και Ηρακλής αλά τούρκα στο νησί της Κερασούντας (βίντεο)
    «Μάχη» Αργοναύτη με Αμαζόνα στην Αρητιάδα, το νησί της Κερασούντας (φωτ.: Facebook / Altın Post)

Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τις εκβολές του Ασκάνιου ποταμού, ένα ναυτικό μίλι από την παραλία της Κερασούντας. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν το νησί Αρητιάδα προς τιμή του θεού Άρη, σήμερα λέγεται Γκιρεσούν Αντασί (Giresun Adası), δηλαδή το νησί της Κερασούντας. Είναι το μοναδικό που κατοικούνταν στη νότια ακτή του Εύξεινου Πόντου και έχει κηρυχθεί προστατευόμενος αρχαιολογικός και φυσικός χώρος, αφού αποτελεί τόπο αναπαραγωγής πουλιών.

Η Αρητιάδα ταυτιζόταν με τις Στυμφαλίδες Όρνιθες, τις Αμαζόνες και τους Αργοναύτες, ενώ έχει και πλούσιο βυζαντινό παρελθόν.

Αν και οι ανασκαφές στο νησί συνεχίζονται, εντούτοις είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός. Κάθε χρόνο επισκέπτονται την Αρητιάδα περίπου 27.000 άτομα· βασική ατραξιόν είναι οι… επιδείξεις που κάνουν ο Ηρακλής και οι Αμαζόνες. Μάλιστα, ανταποκρινόμενοι στη ζήτηση, οι τουριστικοί πράκτορες έβαλαν στο πρόγραμμα και μια φανταστική συνάντηση των Αργοναυτών με τους Σκύθες!

Μιλώντας στο Anadolu, ο Ερκάν, ένας Τούρκος που μένει με την οικογένειά του στη Γαλλία, τόνισε ότι έχοντας ακούσει τόσα πολλά ήθελε να δει από κοντά αυτό το νησί. «Τελικά ήταν τόσο όμορφο, όσο μας είχαν πει. Είδαμε τις Αμαζόνες και τον Ηρακλή, τραβήξαμε φωτογραφίες μαζί τους, τα παιδιά το χάρηκαν πολύ», τόνισε.