13 Ιούλιος 2018, 11:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούλιος 2018, 11:22

Ψυχρολουσία από τον Τραμπ στη Μέι για το ήπιο Brexit

  • Ψυχρολουσία από τον Τραμπ στη Μέι για το ήπιο Brexit
    Ο Ντόναλντ Τραμπ βοηθά την Τερέζα Μέι να ανέβει τα σκαλιά που οδηγούν στο ανάκτορο Μπλενχάιμ (φωτ.: EPA / Will Oliver)

Αμέσως μόλις πάτησε πόδι του στη Βρετανία ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να… παγώσει το χαμόγελο της Τερέζας Μέι. Οι δύο ηγέτες που βρίσκονταν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ σήμερα αναμένεται να έχουν κατ’ ιδίαν συνομιλίες, αν και ήδη από χθες, πριν από το επίσημο δείπνο στο ανάκτορο Μπλενχάιμ με Βρετανούς επιχειρηματίες, ο Αμερικανός πρόεδρος φρόντισε να τορπιλίσει το σχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού για ένα ήπιο Brexit.

Το σχέδιο της Τερέζας Μέι, το οποίο πρότεινε και στις Βρυξέλλες, προβλέπει τη διατήρηση στενών σχέσεων με την ΕΕ για το εμπόριο αγαθών, αλλά και τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου.

«Ένα ήπιο Brexit θα σκοτώσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Βρετανίας-ΗΠΑ», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Sun, και συμπλήρωσε με νόημα ότι η συμφωνία που πάει να κλείσει η Τερέζα Μέι δεν είναι αυτή στην οποία είπε το «ναι» ο βρετανικός λαός. Αν και υπογράμμισε ότι συμπαθεί τη νυν πρωθυπουργό, σημείωσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος προσφάτως παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, θα γινόταν ένας σπουδαίος πρωθυπουργός. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον φίλο του, όπως τον αποκάλεσε, ο οποίος είναι ένας από τους πιο πιστούς οπαδούς του σκληρού Brexit.

Οι διμερείς συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ θα πραγματοποιηθούν στο Τσέκερς, τη θερινή κατοικία των πρωθυπουργών, και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου. Στην ατζέντα των συνομιλιών εκτός από το εμπόριο είναι η Μέση Ανατολή και η Ρωσία. Στην συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος και η σύζυγός του θα πιούν τσάι με τη βασίλισσα Ελισάβετ.