12 Ιούλιος 2018, 22:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούλιος 2018, 21:58

Γερμανικό μπλόκο στο Eurogroup: Ζήτησε ισοδύναμα για το ΦΠΑ στα νησιά

  • Τσακαλώτος: Έξοδος στις αγορές όταν καταλαγιάσει η αναστάτωση από Ιταλία-Τουρκία
    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτ. αρχείου: EPA / Stephanie Lecocq)

Πρόβλημα προέκυψε στο Eurogroup για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα λόγω... Γερμανίας. Η αναστολή της επέκτασης του μέτρου της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν επωμιστεί με τις μεταναστευτικές ροές δεν άρεσε στους Γερμανούς και μπλόκαραν την εκταμίευση των χρημάτων.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε ότι η αναστολή του μέτρου θα αρθεί με την έναρξη του 2019, ενώ κλήθηκε να βρει ισοδύναμα για τα 28 εκατ. ευρώ που είναι το κόστος της.

Στο Eurogroup αποφασίστηκε πως αντί η δόση να εκταμιευθεί τις επόμενες μέρες θα  καθυστερήσει και θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία στις αρχές Αυγούστου αφού η ελληνική κυβέρνηση κάνει περικοπές ύψους 28 εκατ. ευρώ και πάρει την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου.

«Οι εθνικές διαδικασίες στη Γερμανία είναι για την έγκριση της δόσης είναι συνδεδεμένες με την απόφαση των ελληνικών αρχών για την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά» δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά «δεσμεύτηκε να κάνει περικοπές ύψους 28 εκατομμυρίων» .

Δεν υπάρχει περιθώριο μη περικοπής των συντάξεων
Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να μην γίνουν οι περικοπές των συντάξεων από τις αρχές του 2019, όπως έχει ήδη ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση και ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο αλλά και ο Κλάους Ρέγκλινγκ ήταν ξεκάθαροι: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει κάνει κατά τη διάρκεια του προγράμματος.