12 Ιούλιος 2018, 20:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούλιος 2018, 21:17

Η MIT συνέλαβε δύο γκιουλενιστές σε Ουκρανία και Αζερμπαϊτζάν

  • Η MIT συνέλαβε δύο γκιουλενιστές σε Ουκρανία και Αζερμπαϊτζάν
    Οι δύο συλληφθέντες από τη MIT (Φωτ.: Anadolu Agency)

Τρομοκράτες που έχουν σχέση με το δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν αναζητούν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες εντός και εκτός χώρας. Όπως έγινε γνωστό σήμερα, δύο άνδρες συνελήφθησαν από τη MIT σε επιχειρήσεις στην Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν και μεταφέρθηκαν στην Τουρκία.

Δεν έχει γίνει γνωστό, αν οι τοπικές αρχές ήταν ενήμερες για τις κινήσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Ισά Εζντεμίρ και ο Σαλίχ Ζάκι Γιγκίτ, συνελήφθησαν στο Αζερμπαϊτζάν και την Ουκρανία αντίστοιχα, και μεταφέρθηκαν στην Τουρκία με ειδική πτήση. Ήδη έχουν προφυλακιστεί με την κατηγορία της συμμετοχής σε «τρομοκρατική οργάνωση», δηλαδή στο δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση ως ο ενορχηστρωτής του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Τους τελευταίους μήνες η MIT έχει οργανώσει πολλές τέτοιες επιχειρήσεις για να μεταφέρει στην Τουρκία πρόσωπα που πιστεύεται ότι ενεπλάκησαν στην οργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Τρεις «ύποπτοι» συνελήφθησαν τον περασμένο Μάρτιο στη Γκαμπόν και τον Απρίλιο μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, μαζί με τις οικογένειές τους. Στα τέλη Μαρτίου, πράκτορες της ΜΙΤ μετέφεραν στην Τουρκία πέντε εκπαιδευτικούς και έναν Τούρκο δάσκαλο από το Κόσοβο, σε μια μυστική επιχείρηση που προκάλεσε πολιτική κρίση στην Πρίστινα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν τότε λόγο για «απαγωγή» των προσώπων αυτών.

Στις αρχές Απριλίου οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι μετέφεραν στην Τουρκία 80 υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν που συνελήφθησαν σε 18 διαφορετικές χώρες.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.