12 Ιούλιος 2018, 21:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούλιος 2018, 21:04

Τσίπρας: Ζήτησα από τον Ερντογάν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς

  • Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού έστειλε επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα για τη Γενοκτονία των Ποντίων 2
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Στους Συμμάχους στο NATO, αλλά και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, αλλά και αυτό της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης. Η συνάντηση των δύο ηγετών ξεκίνησε καθυστερημένα στις 17:20 (ώρα Ελλάδας) και διήρκησε περίπου δύο ώρες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως βγήκε από τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο πιο αισιόδοξος για το μέλλον των Μητρετώδη-Κούκλατζη.

Στη δύσκολη όπως τη χαρακτήρισε συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως δεν έγινε άμεση συσχέτιση της υπόθεσης των Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, ενώ ο ίδιος υπογράμμισε τις διαφορές των δύο υποθέσεων. «Εμείς δεν ζητάμε κάποια χάρη, αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και οι δύο στρατιωτικοί, που δεν έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα, να επιστρέψουν στο σπίτι τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε το ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών και ο Αλέξης Τσίπρας του κατέστησε σαφές για άλλη μια φορά ότι στην Ελλάδα η δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη. Μάλιστα, σχολίασε ότι το πιο δύσκολο σημείο στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, ήταν το ζήτημα των δύο υποθέσεων που βρίσκονται σε δικαστικό δρόμο (2 Έλληνες στρατιωτικοί και 8 Τούρκοι αξιωματικοί), με τη διαφορά, όπως υπογράμμισε, ότι ο ένας δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ενώ ο άλλος έχει ολοκληρωθεί. Ο πρωθυπουργός του έθεσε υπόψη στοιχεία που δείχνουν την αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και πως συμφώνησαν να δώσουν έμφαση στις προσπάθειες τους για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Στη συνάντηση των δύο ανδρών τέθηκε και το μεταναστευτικό, όπου συζητήθηκε η ανάγκη τήρησης των συμφωνιών ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία και συμφώνησαν σε πιο στενή συνεργασία για το θέμα. «Το τελευταίο διάστημα δεν παρατηρούμε ανησυχητικά φαινόμενα σε ό,τι αφορά τις ροές και ελπίζω αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα», είπε.

Για το Κυπριακό
Αναφερόμενος στο ζήτημα του Κυπριακού είπε ότι το πρωί είχε επικοινωνία και με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Στη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «τονίστηκε η σημασία που έχει η συνέχιση των συνομιλιών στο πλαίσιο Γκουτιέρες και συμφωνήσαμε να υπάρξει στο αμέσως επόμενο διάστημα στενή επαφή των υπουργών μας Εξωτερικών για το θέμα αυτό».

Για το Σκοπιανό
Κληθείς να σχολιάσει κατηγορίες της ΝΔ ότι σήμερα η κυβέρνηση «παρέδωσε το Βουκουρέστι», σε σχέση με το ονοματολογικό της πΓΔΜ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι πρόκειται για «βαθιά υποκριτική στάση που υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών. Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα γιατί παίρνει σάρκα και οστά η απόφαση της περιβόητης Συνόδου του Βουκουρεστίου που επί 10 χρόνια ήταν κενό γράμμα». Υπογράμμισε ότι καθίσταται απολύτως σαφές ότι η πΓΔΜ ξεκινά ενταξιακές συνομιλίες που θα καταλήξουν εάν και μόνο εάν ολοκληρωθεί η αλλαγή της γείτονος μετά και την προβλεπόμενη συνταγματική αλλαγή. Επιπλέον ο πρωθυπουργός στηλίτευσε τη στάση της ΝΔ απέναντι σε δηλώσεις Ευρωπαίων και διεθνών αξιωματούχων.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαφορά θέσεων με τον Πάνπ Καμμένο για το ονοματολογικό, ο επισήμανε ότι οι θέσεις και οι απόψεις είναι γνωστές, όπως και οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης. «Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και εύχομαι να τα καταφέρει γιατί είναι μια ιστορική παρέμβαση που λύνει χρόνια προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική», ανέφερε και πρόσθεσε πως όταν τα καταφέρει με το καλό, κάποια στιγμή τον Γενάρη, Φλεβάρη, τότε θα κουβεντιάσουν με τον κυβερνητικό εταίρο «πώς θα προχωρήσουμε τη διαδικασία» όπως προβλέπεται απ' τη συμφωνία.