12 Ιούλιος 2018, 23:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούλιος 2018, 10:20

Αρχαιολογικές ανακαλύψεις: Σαρκοφάγος από μαύρο γρανίτη βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια

  • Αποκαλύπτονται τα μυστικά της μαύρης σαρκοφάγου της Αλεξάνδρειας
    (Φωτ.: EPA / Egyptian Ministry Of Antiquitie)

Αίσθηση έχει προκαλέσει η τυχαία ανακάλυψη μιας σαρκοφάγου από μαύρο γρανίτη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Εργάτες και μηχανικοί που είχαν αναλάβει να σκάψουν τα θεμέλια μίας νέας οικοδομής βρήκαν μία επτασφράγιστη σαρκοφάγο. Πρόκειται για μία πελώρια γρανιτένια σαρκοφάγο που εκτιμάται πως είναι η μεγαλύτερη που έχει εντοπιστεί ποτέ στην περιοχή.

Η σαρκοφάγος έχει μήκος 265 εκατοστά και ύψος 185 εκ., ενώ βρέθηκε σε βάθος πέντε μέτρων δίπλα σε μία προτομή από αλάβαστρο.

Οι εργαζόμενοι στην οικοδομή ενημέρωσαν αμέσως την αστυνομία αλλά και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες της πόλης, οι οποίες πιστοποίησαν ότι πρόκειται για μία αυθεντική σαρκοφάγο, ενώ η χρονολόγησή της οδηγεί τουλάχιστον 2.000 χρόνια πίσω.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αρχαιοτήτων Αιγύπτου, οι νέοι αρχαιολογικοί θησαυροί ανακαλύφθηκαν την 1η Ιουλίου σε ένα εργοτάξιο, κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής επιθεώρησης ρουτίνας από κυβερνητικό κλιμάκιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αρχαιολογικός χώρος χρονολογείται από την περίοδο της δυναστείας των Πτολεμαίων, μεταξύ 305 και 30 π.Χ..

«Ελπίζουμε ο τάφος αυτός να ανήκει σε έναν από τους κορυφαίους αξιωματούχους της εποχής», δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Αϊμάν Ασμαουάι και συμπλήρωσε: «Το κεφάλι από αλάβαστρο είναι πιθανό ότι είναι ενός ευγενή από την Αλεξάνδρεια. Όταν ανοίξουμε τη σαρκοφάγο, ελπίζουμε να βρούμε αντικείμενα που είναι άθικτα, πράγμα που θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε αυτό το άτομο και τη θέση του».


(Φωτ.: EPA / Egyptian Ministry Of Antiquitie)

Ωστόσο το άνοιγμα για πρώτη φορά θα απαιτήσει μεγάλη προεργασία. «Είναι επικίνδυνο να το ανοίξουμε άμεσα - πρέπει να προετοιμαστούμε», σημείωσε, εξηγώντας ότι η σαρκοφάγος θα ανοίξει στην περιοχή που βρέθηκε. «Είναι δύσκολο να το μετακινήσουμε ανέπαφο και να το ανοίξουμε σε ένα μουσείο. Είναι πέντε μέτρα κάτω από τη γη και ζυγίζει πάνω από 30 τόνους. Μόνο το καπάκι είναι 15 τόνοι», υπογράμμισε ο Αϊμάν Ασμαουάι.

Τις ερχόμενες εβδομάδες, μια ομάδα μηχανικών θα επισκεφθεί την περιοχή για να παράσχει εξοπλισμό βαρέως ανυψώσεως και δομικά στηρίγματα για να επιτρέψει στους αρχαιολόγους να αφαιρέσουν το καπάκι της σαρκοφάγου.