12 Ιούλιος 2018, 17:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούλιος 2018, 17:44

Ο Ζάεφ πήρε κι επισήμως την πρόσκληση για το NATO

  • Στόλτενμπεργκ: Το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα υπογραφεί σε λίγες μέρες
    (Φωτ.: EPA / Christian Bruna)

Την πρόσκληση των Συμμάχων του NATO προς την κυβέρνηση της πΓΔΜ για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών παρέδωσε στον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ, ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ. 

Σε μια ειδική τελετή υπεγράφη η επιστολή έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών της πΓΔΜ στη βορειοατλαντική συμμαχία.

Ο Ζόραν Ζάεφ δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του, φιλώντας μάλιστα το στυλό, με το οποίο έβαλε την υπογραφή του στην πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ο γγ της Συμμαχίας τόνισε ότι η συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας ήρε το εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών και τώρα η πόρτα του NATO είναι ανοιχτή. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ προσέθεσε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας για την ονομασία είναι προς το καλύτερο συμφέρον για την πΓΔΜ και την ευρύτερη περιοχή και συνεχάρη τον Ζόραν Ζάεφ για το πολιτικό του σθένος.

Ο γενικός γραμματέας επανέλαβε ότι η πΓΔΜ θα γίνει το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ, μόνο όταν ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη συμφωνία της ονομασίας.«Είναι μια σημαντική και περήφανη μέρα για τη χώρα και την περιοχή», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Συμμαχία επιθυμεί να δει τη χώρα στην καρδιά μιας «σταθερής, δημοκρατικής και ευήμερης περιοχής», κάτι που σήμερα επιτυγχάνεται.

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ για την πρόσκληση που απηύθυναν στη χώρα του, λέγοντας ότι είναι μια «ιστορική απόφαση για τη χώρα μου και τους πολίτες της», μετά από δύο δεκαετίες προσπαθειών.

Ακολούθως ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ που βοήθησαν στο όραμα της πΓΔΜ.

«Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στη σταθερότητα στα Βαλκάνια, στο μέλλον», πρόσθεσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός και ευχαρίστησε τον γγ του ΝΑΤΟ για τη στήριξή του στις προσπάθειες της χώρας του. Τέλος, ο Ζόραν Ζάεφ κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να γιορτάσουν το ιστορικό αυτό γεγονός στις 14 Ιουλίου.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.