12 Ιούλιος 2018, 18:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούλιος 2018, 19:42

Οι γονείς μπορούν να «κληρονομήσουν» το Facebook του παιδιού τους

  • Οι γονείς μπορούν να «κληρονομήσουν» το Facebook του παιδιού τους
    (Φωτ.: EPA / Sascha Steinbach)

Δικαίωμα να αποκτήσουν πρόσβαση στο λογαριασμό που διατηρούσε στο Facebook η 15χρονη κόρη τους που πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή έδωσε στους γονείς το ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Καρλσρούης. Οι δικαστές έκριναν ότι ένας λογαριασμός σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να κληροδοτηθεί, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις επιστολές.

Μετά το θάνατο της 15χρονης το 2012 το Facebook κλείδωσε το προφίλ και το μετέτρεψε σε σελίδα στη μνήμη της. Έτσι, το περιεχόμενο παραμένει διαθέσιμο αλλά δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στα δεδομένα του χρήστη.

Οι γονείς της ανήλικης που σκοτώθηκε όταν παρασύρθηκε από συρμό του μετρό ζήτησαν την πρόσβαση διότι θέλουν να διαπιστώσουν αν η κόρη τους αυτοκτόνησε ή όχι. Ένας από τους λόγους είναι διότι στην πρώτη περίπτωση ο οδηγός του τρένου δικαιούται αποζημίωση.

Η υπόθεση έφτασε στο ανώτατο δικαστήριο όταν η εταιρεία αρνήθηκε την πρόσβαση στο λογαριασμό. Το 2015 οι γονείς κέρδισαν το πρώτο δικαστήριο και το Facebook άσκησε έφεση. Σε πρώτο βαθμό οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι το ψηφιακό περιεχόμενο που δημιουργείται καλύπτεται από το κληρονομικό δίκαιο. Το εφετείο του Βερολίνου το 2017 δικαίωσε το Facebook που επικαλέστηκε την ιδιωτικότητα στις τηλεπικοινωνίες, αλλά τώρα το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε υπέρ των γονιών.

Προς το παρόν υπάρχουν δύο επιλογές για τους λογαριασμούς χρηστών του Facebook που δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Η πρώτη είναι το προφίλ να παραμείνει ενεργό στη μνήμη τους ώστε οι άλλοι χρήστες να αναρτούν τα συλλυπητήρια, ενώ η άλλη επιλογή είναι να διαγραφεί ο λογαριασμός μετά από αίτημα των συγγενών.

Η Γερμανία δεν είναι η πρώτη χώρα που αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα μέσω της δικαστικής οδού. Το 2016 η Apple προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά του FBI το οποίο ζητούσε από την εταιρεία να ξεκλειδώσει το iPhone που ανήκε σε έναν από τους δύο δράστες της μαζικής δολοφονίας στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας τον Δεκέμβριο του 2015. Ωστόσο, η ίδια εταιρεία υπήρξε πιο επιεικής απέναντι σε έναν Ιταλό πατέρα, ο οποίος το 2016 της ζήτησε να ξεκλειδώσει το κινητό του παιδιού του που είχε πεθάνει από καρκίνο, ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιήσει φωτογραφίες και άλλο περιεχόμενο συναισθηματικής αξίας.