12 Ιούλιος 2018, 16:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούλιος 2018, 16:15

Πιστεύω στο ΝΑΤΟ, είπε ο Τραμπ, μετά τις απειλές

  • Ερντογάν: Ο Τραμπ τον Ιούλιο στην Τουρκία
    (Φωτ.: EPA / Christian Bruna)

Μετά από απειλές, προσβολές και μια συμπεριφορά που λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα τη Σύνοδο Κορυφής, τελικά σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού πήρε αυτό που ήθελε, έφτασε να δηλώσει ότι «πιστεύει στο ΝΑΤΟ»! Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με θέμα τις αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών (αυτό ήταν, άλλωστε, το βασικό θέμα στην ατζέντα του), τόνισε ότι τελικά το Βερολίνο θα βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Μένει να ξεκαθαριστεί, συμπλήρωσε, τι θα κάνει με τον αγωγό που θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, τον Nord Stream 2.

Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ με το… καλημέρα επιτέθηκε στη Γερμανία τόσο για τις μειωμένες αμυντικές δαπάνες της, όσο και για τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Προτού, όμως, ο Αμερικανός στρίγκλος γίνει αρνάκι, διέκοψε τη συνεδρίαση με θέμα τη Γεωργία και την Ουκρανία για να «επιτεθεί» επί σχεδόν είκοσι λεπτά σε εκείνους τους συμμάχους που, κατά τη γνώμη του, ξοδεύουν πολύ λίγα για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Μάλιστα σπάζοντας το διπλωματικό πρωτόκολλο απευθύνθηκε στη Γερμανίδα καγκελάριο με το μικρό της όνομα, ζητώντας να κάνει κάτι γι’ αυτό. Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο κάτω, κάλεσε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ από τις αρχές του 2019 να επενδύσουν το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα, στέλνοντας τελεσίγραφο ότι δεν θα μπορούσε να γυρίσει στην Ουάσινγκτον παίρνοντας κάτι άλλο από τις Βρυξέλλες – πολλοί ηγέτες θεώρησαν ότι αυτό ήταν μια απειλή αποχώρησης.

Κατά συνέπεια, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε από τους εκπροσώπους της Γεωργίας και της Ουκρανίας να φύγουν από την αίθουσα και συγκάλεσε την έκτακτη σύσκεψη. «Είχαμε μια πολύ έντονη συζήτηση», παραδέχτηκε αργότερα η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δεσμεύτηκε να κάνει περισσότερα για την αύξηση των αμυντικών δαπανών. «Τόσο τεταμένο κλίμα στο ΝΑΤΟ είχαμε πολλά χρόνια να δούμε», σχολίαζαν διπλωμάτες.

Μετά από αυτήν την, κατά τα φαινόμενα, θυελλώδη συνεδρίαση, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε ικανοποιημένος, και τόνισε ότι τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας αύξησαν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες τον τελευταίο χρόνο, κατά 33 δισ. δολάρια. Σημείωσε, ωστόσο, ότι στο μέλλον οι σύμμαχοι θα πρέπει να ξοδεύουν το 4% του ΑΕΠ, όπως οι ΗΠΑ ξοδεύουν το 4,2% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, δίνοντας ένα στίγμα, πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι μπορεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, αν και εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι απαραίτητο». Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε πράξη την απειλή του, τότε θα επρόκειτο για μια πρωτοφανή ενέργεια από τις ΗΠΑ.