12 Ιούλιος 2018, 15:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούλιος 2018, 15:14

Όταν ο Καζαντζίδης έμπαινε στο στούντιο για να τραγουδήσει για τον καύσωνα! (βίντεο)

  • Όταν ο Καζαντζίδης έμπαινε στο στούντιο για να τραγουδήσει για τον καύσωνα! (βίντεο)
    Ο Στέλιος Καζαντζίδης σε νεαρή ηλικία

Ήταν Σάββατο 5 Ιουλίου του 1952 όταν ένας νέος καλλιτέχνης εκείνης της εποχής, ηλικίας 21 ετών, έμπαινε στα στούντιο της Κολούμπια να ηχογραφήσει ένα τραγούδι που έγραψε γι’ αυτόν ο Απόστολος Καλδάρας και αφορούσε τον καύσωνα που είχε προηγηθεί πριν από μια βδομάδα στη χώρα μας αλλά και σε όλη τη Νότια Ευρώπη, και ο οποίος στη γειτονική Ιταλία είχε αφήσει πίσω του 18 νεκρούς.

Με καθυστέρηση μιας εβδομάδας η εφημερίδα της ημέρας «Εμπρός» ενημέρωνε τους αναγνώστες της για τον θλιβερό απολογισμό με ανταπόκριση από το Λονδίνο.

Ο Απόστολος Καλδάρας, όπως και όλοι οι καλλιτέχνες της εποχής εκείνης, έγραφαν τραγούδια βασιζόμενοι σε πραγματικά γεγονότα. Εμπνεύστηκε από αυτό το έντονο κύμα ζέστης και πήρε την απόφαση να δώσει αυτό το τραγούδι σε εκείνο τον νεαρό που είχε πολλά κοινά φωνητικά χαρακτηριστικά με τον Πρόδρομο Τσαουσάκη αλλά και το ίδιο περίπου στιλ με τον Τσαουσάκη (το κλασικό μουστάκι της εποχής εκείνης).

Στο συγκεκριμένο τραγούδι τα φωνητικά τα έκανε ο ίδιος ο Καλδάρας με τον Γεράσιμο Κλουβάτο, ενώ υπήρχε και μια μικρή χορωδία.

Ο νεαρός τραγουδιστής ήταν ο Στέλιος Καζαντζίδης και το τραγούδι είχε τον τίτλο «Για μπάνιο πάω»:

Βρε τι ’ναι τούτο το κακό,
τι φλόγα, τι καμίνι.
Λες κι η Αθήνα άναψε
και φούρνος έχει γίνει.
Καλέ κοπέλα, καλέ κοπέλα
για μπάνιο πάω κι αν θέλεις έλα.
Αν δεν γουστάρεις Φάληρο
τραβάμε για Γλυφάδα.
Δικά μου όλα τα έξοδα
και γλέντι και βαρκάδα.
Καλέ κοπέλα, αν θέλεις τσάρκα
πάρ’ το μαγιό σου κι έμπα στη βάρκα.
Θα πάρεις τη δροσίτσα σου
κι ό,τι ποθεί η ψυχή σου,
κι όταν χορτάσεις μια και δυο
γυρνάς για το τσαρδί σου.
Καλέ κοπέλα, καλέ κοπέλα
για μπάνιο πάω, κι αν θέλεις έλα.

Το τραγούδι απέτυχε πλήρως δισκογραφικά. Ο ελαφρύς στίχος «για μπάνιο πάω κι αν θέλεις έλα, καλέ κοπέλα, καλέ κοπέλα» μπορεί να ήταν αιτία της αποτυχίας. Μπορεί πάλι ο νέος τραγουδιστής με την κιθάρα και το παχύ μουστάκι να έμοιαζε φωνητικά στον ήδη φτασμένο λαϊκό βάρδο Πρόδρομο Τσαουσάκη και αυτό το γεγονός δεν γινόταν αποδεκτό από το κοινό. Η επιμονή του Γιάννη Παπαϊωάννου να ξαναδοκιμαστεί ο Καζαντζίδης στη συνέχεια ήταν καθοριστική για το μέλλον του τραγουδιστή, ενώ ο Μανώλης Χιώτης λίγο μετά τον συμβούλευσε να ξυρίσει το μουστάκι αφού, όπως του είπε, «έμοιαζε με βούρτσα». [...]

  • Απόσπασμα από άρθρο του μετεωρολόγου Θοδωρή Κολυδά στο news247.gr.