12 Ιούλιος 2018, 14:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούλιος 2018, 14:27

Τουρκία: Να εγγραφεί στα ελληνικά μητρώα η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»

  • Διάβημα της Τουρκίας στον Έλληνα πρέσβη για τα 12 μίλια – Τι λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ
    H είσοδος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας (φωτ.: Haber 657)

Μία ημέρα πριν από το ραντεβού Τσίπρα-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Άγκυρα επιχείρησε να… εμπλουτίσει την ατζέντα: Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις ελληνικές Αρχές να εγγράψουν την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις της «τουρκικής μειονότητας» στα μητρώα σωματείων.

Το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά τη νέα αρνητική απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Άγκυρα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του εκπρόσωπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Αμί Ακσόι, θεωρεί προσχηματικό το επιχείρημα ότι στο όνομα της ΜΚΟ περιλαμβάνεται η λέξη «τουρκική», και σημειώνει ότι είναι μια εξέχουσα οργάνωση. Ακόμα, υποστηρίζει ότι η νομοθεσία που εγκρίθηκε το 2017 στο πλαίσιο της εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΣΔΑ –και η οποία επιτρέπει να υποβληθούν αιτήσεις επανεγγραφής σε όσες ενώσεις έχουν απορριφθεί–, «δεν αρκεί για την αναγνώριση του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι».

 «Αναμένουμε από την Ελλάδα να εγγράψει τις ΜΚΟ της “τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης” χωρίς διακρίσεις και να προβεί σε ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», καταλήγει η τουρκική ανακοίνωση.