12 Ιούλιος 2018, 12:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούλιος 2018, 12:42

Ο Ερντογάν «ρίχνει» την τουρκική λίρα σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο

  • Ο Ερντογάν «ρίχνει» την τουρκική λίρα σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο
    (Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Με φόντο τους φόβους που υπάρχουν εδώ και καιρό για τη νομισματική πολιτική που θα ασκήσει ο πανίσχυρος πλέον πρόεδρος της Τουρκίας, η τουρκική λίρα κατά τη διαπραγμάτευσή της στην Ασία υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, στις 4,9767 λίρες έναντι του δολαρίου.

Από τις αρχές του έτους το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας έχει χάσει περίπου το 22% της αξίας του έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Τις ανησυχίες των επενδυτών ενίσχυσε και ο διορισμός του γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιμένει στη μείωση των επιτοκίων, και γι’ αυτό ο νέος υπουργός Μπεράτ Αλμπαϊράκ τόνισε ότι «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο».

Με δεδομένο ότι ο πρόεδρος είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για το διορισμό των μελών της επιτροπής νομισματικής πολιτικής, ο Moody’s σε έκθεσή του αναφέρει ότι οι προκλήσεις στην αποτελεσματικότητα της κεντρικής τράπεζας είναι «προφανώς αυτή τη στιγμή αρνητικό γεγονός για το αξιόχρεο (credit negative)». Την ανησυχία του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης ενισχύει και το ότι με τις νέες αλλαγές μειώθηκε και η θητεία του κεντρικού τραπεζίτη.