12 Ιούλιος 2018, 10:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούλιος 2018, 10:52

Η επόμενη μέρα μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών

  • Ρωσία για Συμφωνία των Πρεσπών: Θα συνεχίσουμε να λέμε την άποψή μας
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Σε αχαρτογράφητα νερά μπαίνουν πλέον οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας μετά την απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και να απαγορεύσει την είσοδο σε άλλους δύο. Η Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, προτίθεται να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, ενώ διπλωματικές πηγές από την Ελλάδα τόνιζαν ότι οι ρωσικές Αρχές είχαν λάβει επίσημη προειδοποίηση για τους τέσσερις διπλωμάτες «που προχωρούσαν σε παράνομες ενέργειες».

Χθες, πάντως, στο δείπνο των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει διάλογος ουσίας με τη Μόσχα.

Διπλωματική πηγή που μίλησε στο Sputnik τόνισε ότι η πολιτική της Ελλάδας απέναντι στη Ρωσία δεν αλλάζει, αν και, όπως είπε, αυτό είναι στο χέρι της Μόσχας. Αυτό που αφήνεται να εννοηθεί είναι ότι η ελληνική αντίδραση ήρθε έπειτα από μια σειρά αποδεδειγμένων «συμπτώσεων» που θεωρήθηκε ότι αποτελούν προσπάθεια ρωσικής διείσδυσης και παρέμβασης. Σύμφωνα με την Καθημερινή αυτή η παρέμβαση εκτιμάται ότι έλαβε χώρα με τη δραστηριοποίηση σειράς οργανισμών –η «Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ενωση» είναι μία από αυτές– που σιωπηρά δείχνουν να αποκτούν επιρροή σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ φαίνεται ότι αποκτούν ερείσματα και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας.

Έτσι, το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι και προς όσους «τείνουν ευήκοα ώτα σε τέτοιες παρεμβάσεις», με το Μαξίμου να δείχνει προς τα αυτοδιοικητικά στελέχη και τους εκκλησιαστικούς παράγοντες που εμφανίζονται φιλικά διακείμενοι στην προσπάθεια αυτών των οργανισμών να αποκτήσουν ερείσματα στο εσωτερικό. Η ενόχληση της Αθήνας πιστεύεται ότι κλιμακώθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι υπήρξε προσπάθεια παρέμβασης στο ζήτημα της συμφωνίας με την πΓΔΜ.