12 Ιούλιος 2018, 09:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούλιος 2018, 09:51

Συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στη σκιά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

  • Συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στη σκιά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών
    Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, τον Δεκέμβριο του 2017 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Την πρώτη τους συνάντηση μετά την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την… ανακήρυξή του σε πανίσχυρο πρόεδρο με βάση τις συνταγματικές αλλαγές που έγιναν μετά το δημοψήφισμα, θα έχουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας. Το τετ α τετ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στη σκιά της παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές της Αδριανούπολης από την 1η Μαρτίου, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Το ραντεβού Τσίπρα-Ερντογάν είναι προγραμματισμένο στις 15:30, ώρα Ελλάδας.

Το ζήτημα της παράνομης κράτησης των δύο στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τέθηκε χθες από τον Έλληνα πρωθυπουργό στους ηγέτες των χωρών-μελών της Συμμαχίας. Όπως είπε, είναι πληγή για όλο το ΝΑΤΟ το πρωτοφανές αυτό γεγονός, και τόνισε ότι πρόκειται για στρατιώτες μιας ΝΑΤΟϊκής χώρας που μπήκαν κατά λάθος λίγα μέτρα μέσα στο έδαφος άλλης ΝΑΤΟϊκής χώρας.

Ακόμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για την τουρκική προκλητικότητα, που επίσης το χαρακτήρισε «πληγή», υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα επιμένει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεση του Αιγαίου από τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, «σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων».

Το ζήτημα της κράτησης των Κούκλατζη και Μητρετώδη τέθηκε από τον πρωθυπουργό και στη συνομιλία με τη Γερμανία καγκελάριο, αλλά και από τους Έλληνες υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας στους ομολόγους τους.