11 Ιούλιος 2018, 17:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούλιος 2018, 16:46

Διπλές εκλογές τον Μάιο του 2019 – Δεκτή η τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

  • Διπλές εκλογές τον Μάιο του 2019 – Δεκτή η τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Αυτοδιοικητικές εκλογές την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές θα γίνουν τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με την τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κατετέθηκε χθες το βράδυ στο νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη», και η οποία σήμερα έγινε δεκτή από τον Πάνο Σκουρλέτη. Η τροπολογία αρχικά προέβλεπε ο πρώτος γύρος των εκλογών για δημάρχους και περιφερειάρχες να γίνει στις 18 Μαΐου, ώστε ο δεύτερος γύρος να διεξαχθεί στις 26 Μαΐου μαζί με τις ευρωεκλογές. Ωστόσο, το κείμενο τροποποιήθηκε ώστε οι ευρωεκλογές να συμπέσουν με τον πρώτο γύρο.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναζωπυρώνει τα σενάρια περί τριπλών εκλογών (και εθνικών) τον προσεχή Μάιο, με δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι πρόκειται για «εντολή Μαξίμου».

Ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στην Ολομέλεια τόνισε ότι πρόκειται για μια ομαλή μετάβαση από τον «Καλλικράτη» στον «Κλεισθένη», και σημείωσε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της θητείας των τοπικών Αρχών. Παράλληλα, ο διαβεβαίωσε ότι σχεδιασμός και δέσμευση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει τη θητεία της, και επιτέθηκε στους βουλευτές της ΝΔ που χειροκρότησαν ειρωνευόμενοι, λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση από τη μία κατηγορούσε την κυβέρνηση για τη μετάθεση των εκλογών τον Οκτώβριο του 2019, πέντε μήνες μετά την ολοκλήρωση της θητείας των δημάρχων και των περιφερειαρχών, και από την άλλη έλεγε ότι δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος για την απλή αναλογική διότι θα προλάβει να γίνει κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον «Κλεισθένη» θα τεθεί αύριο σε ψηφοφορία. Εκτός από τις διπλές κάλπες προβλέπει σύστημα απλής αναλογικής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ περιλαμβάνει και τροπολογία για το «σπάσιμο» της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, σε τρεις και δύο μικρότερες περιφέρειες αντίστοιχα.

Κατά την επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ έχουν πει ότι θα καταψηφίσουν. Η Ένωση Κεντρώων, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.