11 Ιούλιος 2018, 17:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούλιος 2018, 15:52

Ζάεφ: Η Ελλάδα πήρε όνομα erga omnes και η πΓΔΜ erga omnes ταυτότητα

  • Ζάεφ: Έλληνες επιχειρηματίες υποκινούν βίαιες ενέργειες ενόψει δημοψηφίσματος
    (Φωτ.: Facebook / Zoran Zaev)

Τον διαχωρισμό των «Μακεδόνων της Ελλάδας» από τους «Μακεδόνες της πΓΔΜ» διασφάλισε η Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με τον Ζόραν Ζάεφ. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο BBC αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.  

«Με την συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα διασφάλισε όνομα erga omnes ενώ τα Σκόπια erga omnes ταυτότητα», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως η συμφωνία θα επικυρωθεί με πλειοψηφία τουλάχιστον 70% στο δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το 75% των πολιτών είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Πάνω από το 70% των πολιτών θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό θα έπρεπε να είχε λυθεί και ότι τώρα είναι καλή στιγμή και ότι περισσότερο από το 75% θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα», είπε.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του για την μικρή συμπολιτευόμενη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή. «Ανησυχώ αλλά πιστεύω πως και οι δύο πλευρές θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους». Επίσης κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει θετική στάση και να δώσει μια ευκαιρία στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην ερώτηση του BBC εάν μελλοντικές κυβερνήσεις στα Σκόπια θα επιδιώξουν μια «Μεγάλη Μακεδονία» σημείωσε πως «Μεγάλη Μακεδονία» είχε ο Μέγας Αλέξανδρος ενώ σήμερα η πΓΔΜ έχει δική της Μακεδονία. «Δεν έχουμε εδαφικές αξιώσεις, προστατεύουμε τα σύνορα και σεβόμαστε την κληρονομιά των Ελλήνων και των Μακεδόνων της Ελλάδας».

Μάλιστα, αστειευόμενος ανέφερε ότι η μόνη φιλοδοξία τους είναι «να βρεθούν στις όμορφες παραλίες της Ελλάδας, στα όμορφα νησιά για να στηρίξουν τον τουρισμό και να ενισχύσουν τους φιλικούς δεσμούς των δύο χωρών».