11 Ιούλιος 2018, 15:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούλιος 2018, 13:51

Ο Ράμα είναι βέβαιος για τη συμφωνία με την Ελλάδα

  • Ο Ράμα είναι βέβαιος για τη συμφωνία με την Ελλάδα
    Ο Έντι Ράμα προσέρχεται στο Lancaster House για τη Σύνοδο για τα δυτικά Βαλκάνια (φωτ.: EPA / Andy Rain)

Βέβαιος ότι η Αλβανία και η Ελλάδα θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους με ένα νέο έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας, εμφανίστηκε ο Έντι Ράμα. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο της Συνόδου για τα δυτικά Βαλκάνια που έγινε στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες θέλουν να μετατρέψουν τη λύση σε ένα «νέο επίπεδο συνεργασίας και σύμπραξης». Ακόμα εξήγησε ότι στόχος είναι «να φτάσουμε το επίπεδο των νορμάλ ανθρώπων, των μέσων πολιτών που έχουν ήδη ξεπεράσει το παρελθόν τους και έχουν αγκαλιάσει ο ένας τον άλλο».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες ολοκληρώθηκε στην Αθήνα ο τρίτος γύρος συνομιλιών για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Ο Έντι Ράμα, όμως, ρωτήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως είπε, «είναι ένα μεγάλο επίτευγμα της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας», και έδωσε τα εύσημα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ζόραν Ζάεφ που απέδειξαν ότι «όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος».

Σχετικά με τη Διαδικασία του Βερολίνου σημείωσε ότι πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, και συμπλήρωσε: «Ασφαλώς, συμβαίνει μια εποχή που τα πράγματα στην Ευρώπη δεν είναι τόσο καλά, οπότε φαίνεται σαν μια βαλκανική κατάρα. Κάποτε όταν η Ευρώπη πήγαινε καλά, εμείς χειροτερεύαμε. Τώρα βελτιωνόμαστε εμείς και χειροτερεύει η Ευρώπη».