11 Ιούλιος 2018, 13:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούλιος 2018, 12:49

Γερμανία: Ισόβια στη νεοναζίστρια Μπεάτε Τσέπε για τον φόνο 10 ανθρώπων

  • Γερμανία: Ισόβια στη νεοναζίστρια Μπεάτε Τσέπε για τον φόνο 10 ανθρώπων
    (Φωτ.: EPA / Marc Mueller)

Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Γερμανίας τη Μπεάτε Τσέπε, μοναδική επιζήσασα μιας νεοναζιστικής ομάδας που διέπραξε δέκα φόνους με ρατσιστικό κίνητρο. Η 43χρονη ήταν μέλος της οργάνωσης Εθνικό Σοσιαλιστικό Υπόγειο Ρεύμα (NSU), τα μέλη της οποίας σκότωσαν οκτώ Τούρκους μετανάστες, έναν Έλληνα και μία Γερμανίδα αστυνομικό από το 2000 ως το 2007.

Το δικαστήριο του Μονάχου έκρινε τη μοναδική επιζήσασα της οργάνωσης ένοχη για τους δέκα φόνους.

Η Μπεάτε Τσέπε έχει αρνηθεί ότι συμμετείχε στους φόνους μαζί με δύο άνδρες, τον Ούβε Μπένχαρντ και τον Ούβε Μούντλος. Οι δύο αυτοί αυτοκτόνησαν το 2011 όταν η αστυνομία εντόπισε κατά λάθος την οργάνωση. Ωστόσο έχει δηλώσει, μέσω του δικηγόρου της, ότι νιώθει ηθικά υπεύθυνη επειδή δεν τους σταμάτησε.

«Σας παρακαλώ μην με καταδικάσετε για κάτι που δεν θέλησα και δεν διέπραξα», είπε πρόσφατα απευθυνόμενη στον πρόεδρο του δικαστηρίου Μάνφρεντ Γκελτς.

Παράλληλα, καταδικάστηκε για δύο επιθέσεις εναντίον κοινοτήτων μεταναστών στην Κολωνία και 15 ληστείες τραπεζών, τις οποίες διέπραξε μαζί με τους Ούβε Μπένχαρντ και τον Ούβε Μούντλος, με τους οποίους έζησε επί 14 χρόνια στην παρανομία.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.