11 Ιούλιος 2018, 11:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούλιος 2018, 11:36

Σύνοδος NATO: Ο ταραξίας Τραμπ και οι χώρες της Βαλτικής στο επίκεντρο

  • ΝΑΤΟ: Ερευνούμε το περιστατικό παρενόχλησης γαλλικού πλοίου στη Μεσόγειο από την Τουρκία
    (Φωτ.: EPA / Stephanie Lecocq)

Εξαιρετικά πολύπλοκη αναμένεται να είναι η διήμερη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, γι’ αυτό και οι πολιτικοί αναλυτές τη χαρακτηρίζουν «πολύ πιο σοβαρή» από τις συνήθεις ευκαιρίες για οικογενειακές φωτογραφίες των ηγετών των κρατών-μελών. Μπορεί το ενδιαφέρον της Ελλάδας να στρέφεται στην πρόσκληση που αναμένεται να λάβει η πΓΔΜ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και στο αίτημα για την απελευθέρωση των στρατιωτικών που κρατούνται από την 1η Μαρτίου στην Ανδριανούπολη, το παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι στραμμένο στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρείται ότι έφτασε στις Βρυξέλλες με το «κοστούμι» του ταραξία.

Άλλωστε, τις εβδομάδες που προηγήθηκαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέκρινε για μία ακόμα φορά τους συμμάχους για το επίπεδο των αμυντικών δαπανών τους, ζητώντας την αύξησή τους.

Με το «καλημέρα» ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια του προγεύματος που είχε σήμερα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, επιτέθηκε στη Γερμανία τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατό οι ΗΠΑ να πληρώνουν δισεκατομμύρια για το ΝΑΤΟ προστατεύοντας την Ευρώπη, και η πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης να δίνει δισεκατομμύρια στη Ρωσία για τον Nord Stream 2 που θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα κατηγόρησε το Βερολίνο ότι είναι «όμηρος της Ρωσίας».

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης το ΝΑΤΟ θα δώσει έμφαση και στην περιοχή μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας, για την οποία αναφορές κάνουν λόγο για αμυντικές αδυναμίες της Συμμαχίας. Το Politico σχολιάζει ότι σχεδόν δέκα χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στη Γεωργία, το NATO θα πρέπει να μάθει περισσότερα για τις χώρες-μέλη «που έχουν μια βαθιά ιστορία στην αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας, σε όλα τα επίπεδα». Ακόμα τονίζει ότι στην πρώτη γραμμή των συμμάχων είναι η Εσθονία, η οποία, σε αντίθεση με τη Γεωργία, είναι κράτος-μέλος από το 2004.

Οι τρεις βαλτικές δημοκρατίες (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία) λειτούργησαν ως μία ενοποιημένη περιοχή προκειμένου να επιτύχουν την ένταξή τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ενώ συνεχίζουν να συμμετέχουν στα σχέδια αμυντικής δράσης τόσο των ΗΠΑ όσο και του ΝΑΤΟ μέσω του πλαισίου που είναι γνωστό ως Baltic-3. Το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη αλληλοβοηθούνται σε περίπτωση επίθεσης. Ωστόσο, για να επιβιώσει ένα μικρό και αδύναμο κράτος στην περιοχή της Βαλτικής «θα πρέπει να πιστεύει ότι όταν εκδηλωθεί μια κρίση δεν θα βρεθεί και πάλι μόνο του απέναντι στους Ρώσους», λέει το Politico. Ο διπλός αυτός τρόπος δράσης –μέσω της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ αλλά και της προετοιμασίας για αυτόνομη αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής– θεωρείται ότι έχει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας, αλλά και στην αντιμετώπιση των χωρών πρώτης γραμμής από την Ουάσινγκτον.

Την ίδια ώρα, η Τερέζα Μέι, που επίσης βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο, είναι αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα που απορρέουν από το Brexit. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου με την καγκελάριο της Γερμανίας αλλά και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί το Λονδίνο την Παρασκευή. Ερωτηθείς για την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από την κυβέρνηση, ο Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε ότι «είναι φίλος του», αδειάζοντας ουσιαστικά την Τερέζα Μέι.