11 Ιούλιος 2018, 10:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούλιος 2018, 10:02

ΗΠΑ: Νέοι δασμοί 200 δισ. δολαρίων σε προϊόντα από την Κίνα

  • Ο Τραμπ απειλεί τον Καναδά με αποκλεισμό από τη νέα NAFTA
    Ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτ. αρχείου: EPA / Jim Lo Scalzo)

Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα κλιμακώνεται, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 10% σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα αξίας άλλων 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Σεπτέμβριο. Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο έφερε αυτά τα μέτρα, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για Εμπορικά Ζητήματα (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ.

Η κίνηση σηματοδοτεί την περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη για το εμπόριο.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας χαρακτήρισε απαράδεκτους τους νέους τελωνειακούς δασμούς και διεμήνυσε ότι το Πεκίνο θα είναι αναγκασμένο να ανταποδώσει αυτό το τιμωρητικό μέτρο.

Σε ανακοίνωσή του, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου έκανε λόγο περί νέων «εντελώς απαράδεκτων» αμερικανικών απειλών και εκτίμησε πως η «παράλογη» συμπεριφορά της κυβέρνησης του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα βλάψει «την Κίνα, τον κόσμο, αλλά και τις ίδιες» τις ΗΠΑ.

Η κλιμάκωση των μέτρων απέναντι στην Κίνα είναι συνεχής από τον Ντόναλντ Τραμπ. Την περασμένη εβδομάδα επιβλήθηκαν επιπρόσθετοι δασμοί σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων. Το μέτρο συνδεόταν με τη διένεξη γύρω από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Το Πεκίνο ανταπέδωσε αμέσως, αναγγέλλοντας τελωνειακούς δασμούς ίσης αξίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του μπορεί να επιβάλλει εντέλει δασμούς σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 500 δισ. δολαρίων. Το ποσό που ανέφερε χονδρικά ισούται με το σύνολο της αξίας των κινεζικών εξαγωγών στις ΗΠΑ το 2017.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.