11 Ιούλιος 2018, 00:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούλιος 2018, 23:26

Ράμα: Σύντομα η συμφωνία με Ελλάδα

  • Ανθελληνική ανακοίνωση από τα Τίρανα για τον θάνατο του 18χρονου Αλβανού στην Καβάλα
    Ο Έντι Ράμα (φωτ. αρχείου: EPA / Felipe Trueba)

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο ειδήσεων, ο Έντι Ράμα σχολιάζει τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Από το Λονδίνο, πρωθυπουργός της Αλβανίας μιλά για τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς και τη συνάντηση που –όπως είπε– αναμένεται να γίνει το προσεχές διάστημα με τον Αλέξη Τσίπρα για να υπογραφεί το Σύμφωνο Συνεργασίας και Φιλίας.

Επίσης, σχολιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ μιλά για το Κοσσυφοπέδιο και τις διαπραγματεύσεις με τη Σερβία. 

«Έχουμε λάβει την ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η οποία θα λάβει χώρα το επόμενο έτος, αλλά εισαγάγαμε επίσης μια σημαντική διαδικασία, τη φάσης της ανάλυσης, η οποία είναι η φάση που αρχίζει μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Είναι μια θετική λύση μέσω της οποίας δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα λεπτό. Θα  πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους 12 μήνες για την αναλυτική διαδικασία», δήλωσε αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

Για τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα είπε χαρακτηριστικά πως πιστεύει ότι «θα γίνει σύντομα». Όσον αφορά τις προσδοκίες του για λύση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, τόνισε: «Οι λύσεις που έχουμε δει μεταξύ Ελλάδας και "Βόρειας Μακεδονίας" καθώς και η λύση μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας αποτελούν σαφή ένδειξη ότι όταν υπάρχει διάθεση, υπάρχει κι ο τρόπος. Παρά το γεγονός ότι η λύση μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου δεν είναι εύκολη υπόθεση, είμαι βέβαιος ότι θα έρθει».