10 Ιούλιος 2018, 18:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούλιος 2018, 17:35

Ποιοι είναι οι 4 που εξαπατούσαν πολίτες τάζοντας ρύθμιση χρεών

  • Ποιοι είναι οι 4 που εξαπατούσαν πολίτες τάζοντας ρύθμιση χρεών
    Από αριστερά: Χαρίκλεια Ιατροπούλου, Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος, Αβραάμ Καραγιαννίδης, Λαμπρινή Τσιρογιάννη (πηγή: ΕΛΑΣ)

Με διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες και τα στοιχεία των δύο γυναικών και των δύο ανδρών που κατηγορούνται ότι εξαπατούσαν πολίτες τάζοντάς τους ότι θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους στο Δημόσιο και στις τράπεζες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η σπείρα δρούσε από το 2013. Είχε καταφέρει να εξαπατήσει τουλάχιστον 20 άτομα και να αποκομίσει κέρδη άνω των 2,28 εκατ. ευρώ.

Επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης θεωρείται η 46χρονη Χαρίκλεια Ιατροπούλου, η οποία γεννήθηκε το 1972 στην Κομοτηνή. Συγκατηγορούμενοι της είναι ο Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος που γεννήθηκε το 1974 στο Κιλκίς, ο Αβραάμ Καραγιαννίδης που γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη, και η Λαμπρινή Τσιρογιάννη που γεννήθηκε το 1968 στην Στουτγάρδη.

Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν να διερευνούν την υπόθεση έπειτα από καταγγελία για απάτη. Η Χαρίκλεια Ιατροπούλου συστηνόταν ως δικηγόρος/οικονομολόγος και ιδιοκτήτρια μεγάλου δικηγορικού γραφείου με συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Η σπείρα μέσω προσωπικών επαφών σε διάφορες πόλεις εντόπιζε πολίτες με οικονομικά προβλήματα, στους οποίους η 46χρονη υποσχόταν ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο με άμεση εκδίκαση των υποθέσεων, λύσεις σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω διακανονισμού με τις τράπεζες, ή ρυθμίσεις ταμειακών οφειλών, ακόμα και σε εξαιρετικά πολύπλοκες περιπτώσεις που «φάνταζαν αδύνατες» μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Επιπλέον, για να γίνει πειστική τόνιζε ότι είχε «στενές σχέσεις» με δημοσίους υπαλλήλους σε καίριες θέσεις, καθώς και με υπαλλήλους σε μυστικές υπηρεσίες που τις παρείχαν «πληροφορίες», ενώ εμφανιζόταν και ως κάτοχος μεγάλης περιουσίας, μη έχουσα ανάγκη από αμοιβή για τις υπηρεσίες της. Αφού έπειθε τα θύματά της, ζητούσε τα σχετικά έγγραφα «για να φτιάξει φάκελο», αν και στην πραγματικότητα ήθελε να αξιολογήσει τα περιουσιακά τους στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση απέφευγε να υπογράψει οποιοδήποτε συμφωνητικό.

Η 46χρονη επικεφαλής της σπείρας εμφάνιζε τον Κωνσταντίνο Μαυρόπουλο ως σύζυγό της και τον σύστηνε ως αξιωματικό της Αεροπορίας. Τον 55χρονο Αβραάμ Καραγιαννίδη τον σύστηνε ως καθηγητή Πανεπιστημίου που είχε ρόλο βοηθού και γραμματέα της, ενώ τη Λαμπρινή Τσιρογιάννη την εμφάνιζε ως οδηγό και «σωματοφύλακα».

Προκειμένου να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις η 46χρονη ζητούσε μεγάλα χρηματικά ποσά ή τιμαλφή ή ακίνητη περιουσία προκειμένου να καλυφθούν διάφορα έξοδα και να γίνουν ρυθμίσεις των οφειλών. Στη συνέχεια φρόντιζε να εξαφανιστεί και στις οχλήσεις των θυμάτων της απαντούσε ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας που την κρατούν στο κρεβάτι ή στο νοσοκομείο.

  • Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τα στοιχεία των τεσσάρων κατηγορουμένων.