10 Ιούλιος 2018, 15:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούλιος 2018, 18:22

Στην Ταϊλάνδη έγινε το θαύμα: Βγήκαν από το σπήλαιο όλα τα παιδιά και ο προπονητής

  • Στην Ταϊλάνδη έγινε το θαύμα: Βγήκαν από το σπήλαιο όλα τα παιδιά και ο προπονητής
    Φωτογραφία από το σπήλαιο που ανέβασε στο Twitter ο Ίλον Μασκ (φωτ.: Twitter / Elon Musk)

Αν και πριν από λίγες ημέρες, και ειδικά μετά το θάνατο του έμπειρου δύτη, ελάχιστοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι η περιπέτεια των 12 αγοριών και του προπονητή τους θα είχε… χάπι εντ, εντούτοις είναι γεγονός: η επιχείρηση απεγκλωβισμού από το πλημμυρισμένο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης ολοκληρώθηκε με επιτυχία! Η τρίτη και τελευταία φάση για τα υπόλοιπα τέσσερα παιδιά και τον 25χρονο προπονητή ξεκίνησε σήμερα, και περίπου στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) όλος ο πλανήτης έμαθε συγκινημένος ότι το δωδέκατο αγόρι –ο 11χρονος και πιο μικρός της ομάδας–, και προπονητής είναι πλέον σώοι και αβλαβείς· ο δικός τους απεγκλωβισμός ολοκληρώθηκε μία ώρα αργότερα από των υπολοίπων.

Όπως συνέβη και με τα οκτώ παιδιά που απεγκλωβίστηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα, έτσι και σήμερα οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο νοσοκομείο.

Ενδεικτικό της έντασης αλλά και της υπεράνθρωπης προσπάθειας είναι το γεγονός ότι μόλις βγήκαν και οι τελευταίοι από το σπήλαιο («καταραμένο σπήλαιο» το ονόμασαν οι διασώστες) όλοι στο κέντρο επιχειρήσεων ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Εθελοντές και δημοσιογράφοι έκλαιγαν μαζί με τους διασώστες, ενώ ο κόσμος χειροκροτούσε και ζητωκραύγαζε την ώρα που περνούσαν τα ασθενοφόρα.

Εν τω μεταξύ, αποκαλυπτικό είναι το βίντεο που ανέβασε στα social media ο Ίλον Μασκ, ο οποίος μπήκε μέσα από το σπήλαιο. Η ομάδα του ιδρυτή της SpaceX και της Tesla πρόλαβε να στείλει στην Ταϊλάνδη το μίνι υποβρύχιο που κατασκεύασε, ωστόσο οι Αρχές έκριναν ότι δεν ήταν πρακτικό καθώς δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος για να γίνει η εκπαίδευση των διασωστών στη χρήση του. Η κάψουλα είναι φτιαγμένη με το ίδιο υλικό που χρησιμοποιείται για τους πυραύλους και ονομάστηκε «Αγριόχοιροι», όπως η ποδοσφαιρική ομάδα στην οποία ανήκουν τα παιδιά.