10 Ιούλιος 2018, 13:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούλιος 2018, 13:16

Στην αρχαία Ολυμπία βρέθηκε πήλινη πλάκα με στίχους της Οδύσσειας! (φωτο)

  • Στην αρχαία Ολυμπία βρέθηκε πήλινη πλάκα με στίχους της Οδύσσειας! (φωτο)
    (Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)

Ένα εύρημα που ίσως αποδειχτεί ότι είναι μία από τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις της χρονιάς έφεραν στο φως αρχαιολόγοι που εργάζονται στο τριετές ερευνητικό πρόγραμμα «Ο πολυδιάστατος χώρος της Ολυμπίας». Κατά τη διάρκεια επιφανειακής-γεωοαρχαιολογικής έρευνας σε θέσεις γύρω από το ιερό εντοπίστηκε πήλινη πλάκα με εγχάρακτη επιγραφή, η οποία μεταφέρθηκε για συντήρηση στο εργαστήριο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Όπως διαπιστώθηκε, στην πλάκα είναι γραμμένοι 13 στίχοι από τη ραψωδία ξ της «Οδύσσειας» (ομιλία του Οδυσσέα στον Εύμαιο).

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση των αρχαιολόγων που εργάζονται στο πρόγραμμα, και οι οποίοι προέρχονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, η πλάκα μπορεί να χρονολογηθεί στη ρωμαϊκή εποχή, και πιθανώς πριν από τον 3ο αι. μ.Χ.

Η συστηματική μελέτη του ευρήματος έχει ήδη ξεκινήσει, και αν επιβεβαιωθούν οι αρχικές εκτιμήσεις τότε ίσως η αρχαία Ολυμπία «έδωσε» το παλαιότερο σωζόμενο γραπτό απόσπασμα των Ομηρικών Επών! Συνεπώς, πέρα από τη μοναδικότητά της, η πλάκα μπορεί να αποδειχθεί ένα σπουδαίο αρχαιολογικό, επιγραφικό, φιλολογικό και ιστορικό τεκμήριο.


(Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)