10 Ιούλιος 2018, 12:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούλιος 2018, 12:29

Την Τετάρτη η πΓΔΜ παίρνει την πρόσκληση για το NATO

  • ΝΑΤΟ: Ερευνούμε το περιστατικό παρενόχλησης γαλλικού πλοίου στη Μεσόγειο από την Τουρκία
    (Φωτ.: EPA / Stephanie Lecocq)

Βέβαιοι ότι η πΓΔΜ θα λάβει την πρόσκληση για το ΝΑΤΟ εμφανίζονται αξιωματούχοι από τα Σκόπια, και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στις Βρυξέλλες όπου θα πραγματοποιηθεί η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της Συμμαχίας. «Την Τετάρτη θα πάρουμε την πρόσκληση», ανέφερε ο Στέβο Πενταρόσκι, εθνικός συντονιστής για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ χθες εξίσου αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Νικόλα Ντιμιτρόφ, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του θα πρέπει να έτοιμη να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Πριν από λίγες ημέρες ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών προσφέρει μια ιστορική ευκαιρία για το ΝΑΤΟ, αν και το κείμενο που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί δεν έχει πάρει ακόμα την έγκριση στις δύο χώρες. Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία είναι να γίνει το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ και να τροποποιηθεί το Σύνταγμα προκειμένου η συμφωνία να τεθεί σε ισχύ. Την ίδια ώρα, το πρωτόκολλο ένταξης θα πρέπει να περάσει και από τα κοινοβούλια των 29 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Η πΓΔΜ αναμένει την πρόσκληση από τη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στο Βουκουρέστι το 2008, όταν είχε τεθεί ως όρος η εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.