10 Ιούλιος 2018, 11:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούλιος 2018, 11:28

Ταϊλάνδη: Ξεκίνησε η τρίτη και τελευταία επιχείρηση διάσωσης

  • Βίντεο από τη δεύτερη φάση της επιχείρησης στο σπήλαιο της Ταϊλάνδης

Νωρίς το πρωί της Τρίτης τα σωστικά συνεργεία ξεκίνησαν την τρίτη και τελευταία φάση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης. Παρά τις ισχυρές βροχοπτώσεις οι συνθήκες που επικρατούν μέσα στη σπηλιά δεν έχουν αλλάξει σημαντικά. Τα οκτώ παιδιά που απεγκλωβίστηκαν βρίσκονται ήδη στο νοσοκομείο σε μια ιδιότυπη καραντίνα υπό το φόβο των λοιμώξεων, και πλέον στόχος είναι οι 19 δύτες να καταφέρουν να οδηγήσουν στην έξοδο τα υπόλοιπα τέσσερα παιδιά και τον 25χρονο προπονητή, μαζί.

«Ο εφιάλτης μπορεί να τελειώσει σήμερα», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης, και η φράση του έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και επευφημίες.

Ακόμα εκτίμησε ότι ίσως σήμερα χρειαστούν λιγότερες ώρες για τον απεγκλωβισμό. Για την πρώτη φάση χρειάστηκαν 11 ώρες, χθες χρειάστηκαν 9 ώρες και οι διασώστες ελπίζουν ότι σήμερα θα κάνουν τον ίδιο χρόνο, αν όχι λιγότερο.

Εγκλωβισμένο παραμένει και το μικρότερο παιδί της ποδοσφαιρικής ομάδας, ένας 11χρονος. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο αν θα είναι ο πρώτος που θα δει σήμερα το φως της μέρας, καθώς οι γιατροί και οι δύτες καλούνται να λάβουν την απόφαση εξετάζοντας ποιος είναι «πιο έτοιμος».

Τα οκτώ παιδιά που βγήκαν ανά ομάδες των τεσσάρων την Κυριακή και τη Δευτέρα είναι καλά στην υγεία τους. Η μόνο αγωγή που λαμβάνουν είναι για λοίμωξη στους πνεύμονες και σιγά σιγά εμπλουτίζεται το διαιτολόγιο τους. Οι γιατροί που τα εξέτασαν σε πρώτη φάση διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα παρουσίαζαν υποθερμία. Σε κάθε περίπτωση υπολογίζεται ότι θα μείνουν στο νοσοκομείο για περίπου μία εβδομάδα, αν οι εξετάσεις είναι καλές.