10 Ιούλιος 2018, 09:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούλιος 2018, 09:43

Τουρκία: Ο Ερντογάν θα διορίζει και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

  • Τουρκία: Ο Ερντογάν θα διορίζει και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας
    Στιγμιότυπο από την άφιξη του Τούρκου προέδρου με τη σύζυγό του Εμινέ στο προεδρικό μέγαρο για την τελετή ορκωμοσίας στην Άγκυρα (φωτ.: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

Την ώρα που η λίρα συνεχίζει να κατρακυλά λόγω του διορισμού του γαμπρού του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο υπουργείο Οικονομικών, έγινε γνωστό πως ο Τούρκος πρόεδρος με διάταγμα θα διορίζει εφεξής και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, τους αναπληρωτές του και τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, για 4ετή θητεία!

Το διάταγμα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης, πριν ακόμα συμπληρωθούν 24 ώρες από την ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόκειται για ένα από τα τρία διατάγματα που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ της Τουρκίας, σύμφωνα με τα οποία αλλάζει το σύστημα διακυβέρνησης της γειτονικής χώρας και ο Ερντογάν γίνεται απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Πάντως φαίνεται ότι μία από τις πρώτες αποφάσεις του Τούρκου προέδρου, να μετακινήσει στη θέση του υπουργού Οικονομικών τον γαμπρό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στο πλαίσιο σχηματισμού της νέας του κυβέρνησης, δεν αντιμετωπίστηκε θετικά από τις χρηματαγορές. Η τουρκική λίρα χθες, γύρω στα μεσάνυχτα, έχασε το 3,5% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Το νόμισμα δέχθηκε πλήγμα και λόγω του διατάγματος διορισμού του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας από τον Ερντογάν.