9 Ιούλιος 2018, 22:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούλιος 2018, 22:07

Σκουρλέτης: Ως το τέλος του χρόνου στη Βουλή τροπολογία για την ψήφο των ομογενών

  • Σκουρλέτης: Ως το τέλος του χρόνου στη Βουλή τροπολογία για την ψήφο των ομογενών
    Панос Скурлетис

Αλλαγή στάσης σημείωσε η κυβέρνηση για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε στο θέμα, κατά την τοποθέτησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, επί του νομοσχεδίου για τον Κλεισθένη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Η τροπολογία που κατατέθηκε για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού είναι έμπρακτη δέσμευση. Θα έχουμε συγκεκριμένη πρόταση που θα έρθει προς ψήφιση εντός του 2018», τόνισε.

Ο υπουργός Εσωτερικών σχολίασε πως είναι ανακριβή και παραπλανητικά τα όσα λέγονται ότι το θέμα παραπέμπεται στις καλένδες. «Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση δεσμεύεται νομοθετικά μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αφού ξεπεράσει τεχνικά ζητήματα και ζητήματα νομιμότητας να έρθει με μια συγκεκριμένη πρόταση που να δίνει απάντηση σε ένα ζήτημα το οποίο επιβάλλεται να έχουμε απάντηση. Διότι εμείς πραγματικά, χωρίς γενικόλογες αναφορές, ανέξοδες, θεωρούμε ότι έχουν δικαίωμα οι Έλληνες του εξωτερικού -και ιδίως εκείνοι που έφυγαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης- να βρεθεί μια ασφαλής μέθοδος που θα τους δίνει το δικαίωμα να εκφράζονται στις βουλευτικές εκλογές», προσέθεσε.

Ο Πάνος Σκουρλέτης καταλόγισε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι ενώ από το 2001, προβλέφθηκε η επιστολική ψήφος, ουδέποτε αναζητήθηκε ένας πρακτικός τρόπος για να γίνει αυτό. Μάλιστα, επανέλαβε ότι το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού δεν πρέπει να σχετίζεται με το θέμα της κατάτμησης της Β΄ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής. «Ελπίζω να καταλάβει η ΝΔ ότι το ζήτημα αυτό είναι υπερώριμο και η πρόταση αυτή της κατάτμησης να συγκεντρώσει περισσότερες από 200 ψήφους και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Μακάρι οι δεύτερες σκέψεις να είναι πιο ώριμες από τις πρώτες και να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα ευρύτερο μέτωπο σε αυτά τα ζητήματα», είπε χαρακτηριστικά.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.