9 Ιούλιος 2018, 18:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούλιος 2018, 18:49

Ορκίστηκε πρόεδρος της Τουρκίας ο Ερντογάν

  • Ορκίστηκε πρόεδρος της Τουρκίας ο Ερντογάν
    (Φωτ.: Anadolu Agency)

Μια νέα θητεία, με ενισχυμένες εξουσίες, διάρκειας πέντε ετών στον προεδρικό θώκο της Τουρκίας ξεκίνησε σήμερα και επίσημα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος, μετά την επανεκλογή του στις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου, ορκίστηκε σήμερα ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, σε μια λαμπρή τελετή με πολλούς καλεσμένους.

Δεσμεύτηκε να προασπιστεί τις αρχές της κοσμικής Τουρκίας που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ και να εκπληρώσει τα καθήκοντά του με τρόπο αμερόληπτο.

Κατά την άφιξή του στο τουρκικό κοινοβούλιο, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο συνόδευε η σύζυγός του Εμινέ, υποδέχθηκαν με λουλούδια οι υποστηρικτές του και χειροκροτήματα οι βουλευτές της συμμαχίας του όπου επικρατεί το κόμμα του, το AKP.

Περισσότεροι από 3000 καλεσμένοι παρέστησαν στην τελετή, ανάμεσά τους 22 αρχηγοί κρατών, αντιπρόεδροι, πολιτικοί, γραφειοκράτες και υπουργοί από διάφορες χώρες. Οι επίσημοι που παραβρέθηκαν στο προεδρικό μέγαρο είναι οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της πΓΔΜ, του Μόλδοβα, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, του Κοσόβου, του Πακιστάν, του Κιργιστάν, του Σουδάν, της Γουινέας, της Ζάμπιας, της Γουινέας-Μπισάου, της Ισημερινής Γουινέας, της Σομαλίας, της Μαυριτανίας, της Γκαμπόν, του Τσαντ, του Τζιμπουτί, της Βενεζουέλας, όπως επίσης ο Εμίρης του Κατάρ και ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Παρόντες ήταν ακόμη οι γενικοί γραμματείς του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας 8 Αναπτυσσόμενων Χωρών (D-8) όπως και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Ως πρόεδρος της χώρας, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου, ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας, να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να προστατεύσω και να εξυμνήσω τη δόξα και την τιμή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και να εκπληρώσω τα καθήκοντα που αναλαμβάνω με αμεροληψία», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση στην Άγκυρα, η οποία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σηκώθηκαν όρθιοι οι βουλευτές του AKP, όπως και του κυβερνητικού του εταίρου του εθνικιστικού MHP.

Αντίθετα, οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, του Καλού κόμματος και του φιλοκουρδικού HDP παρέμειναν καθιστοί. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας.

Μετά την ορκωμοσία, ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφτηκε το μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ στο Ανίτκαμπιρ. «Στην αυγή αυτής της κομβικής στιγμής του κράτους και της δημοκρατία μας, ως ο 12ος πρόεδρος της Τουρκίας και ο πρώτος του νέου προεδρικού συστήματος, υπόσχομαι να δυναμώσω την ενότητα και την αδελφοσύνη του έθνους μας, να αναπτύξω τη χώρα μας και να ανυψώσω το κράτος μας. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε τους στόχους του κράτους που εσύ (Μουσταφά Κεμάλ) και οι φίλοι σου ιδρύσατε και μας το εμπιστεύτηκε η νέα γενιά, στα 100 του χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων.