9 Ιούλιος 2018, 18:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούλιος 2018, 17:50

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον

  • Βρετανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον
    (Φωτ.: EPA / Andy Rain)

Σε λιγότερο από 24 ώρες μετά την παραίτηση του υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, η κυβέρνηση της Τερέζας Μέι μετρά ακόμα μία απώλεια. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αποτελεί πλέον παρελθόν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας έκανε δεκτή την παραίτησή του και σύντομα θα ανακοινωθεί ποιος θα τον αντικαταστήσει.

Εκτός από τους δύο υπουργούς, την παραίτησή του υπέβαλε και ο υπ’ αριθμόν 2 στο υπουργείο του Brexit, Στιβ Μπέικερ.

Μέχρι στιγμής επισήμως δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι αποχώρησης του υπουργού Εξωτερικών, ωστόσο είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπουργό Brexit που θεωρείται ότι οδηγήθηκε στην πόρτα της εξόδου λόγω των αντιρρήσεων του πάνω στην πρόταση της Τερέζας Μέι για τη μελλοντική εμπορική και τελωνειακή σχέση με την Ένωση.

Μολονότι η πρόταση εγκρίθηκε την Παρασκευή μετά από τη δεκάωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εντούτοις μέσα στο σαββατοκύριακο επικρίθηκε δριμύτατα από τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές των Συντηρητικών, οι οποίοι θεωρούν ότι οδηγεί σε ένα «βελούδινο» διαζύγιο παραβιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι δύο ηχηρές παραιτήσεις προκαλούν κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση. Πλέον μένει να αποδειχθεί εάν η πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να ξεπεράσει την κρίση τηρώντας τη δέσμευσή της ότι θα επιδιώξει ένα Brexit «φιλικό προς τις επιχειρήσεις», ή αν θα βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερες αποχωρήσεις και με φωνές που θα την καλούν να παραιτηθεί και η ίδια.