9 Ιούλιος 2018, 17:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούλιος 2018, 16:59

Ταϊλάνδη: Τέσσερα ακόμα παιδιά βγήκαν από το σπήλαιο (βίντεο)

  • Ταϊλάνδη: Τέσσερα ακόμα παιδιά βγήκαν από το σπήλαιο (βίντεο)
    (Φωτ.: EPA / Chiang Rai PR Office)

Ώρες μετά την πρώτη πολύωρη και άκρως επικίνδυνη επιχείρηση διάσωσης μέσα από τα στενά και υποβρύχια περάσματα του σπηλαίου Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης που είχε σαν αποτέλεσμα να απεγκλωβιστούν τέσσερα παιδιά, νωρίς το πρωί ξεκίνησε η δεύτερη φάση. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο Reuters ότι ακόμα τέσσερα παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια εκτός της πλημμυρισμένης σπηλιάς. Οι Αρχές επιμένουν να δίνουν τις πληροφορίες με το σταγονόμετρο, και εκτιμάται ότι οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μόλις τα παιδιά διακομισθούν στο νοσοκομείο.

Πλέον μέσα στο σπήλαιο βρίσκονται τέσσερα παιδιά και ο 25χρονος προπονητής ο οποίος θα είναι ο τελευταίος που θα απεγκλωβιστεί.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι συνθήκες κρίνονται από τους διασώστες το ίδιο καλές με τις χθεσινές, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι το επίπεδο του νερού δεν δημιουργεί ανησυχία. Ο μεγαλύτερος «εχθρός» από την αρχή της επιχείρησης διάσωσης είναι ο καιρός, καθώς αναμένονται ισχυρές βροχές που για μια ακόμα φορά θα πλημμυρίσουν το σπήλαιο. Η αρχική εκτίμηση των Αρχών της Ταϊλάνδης ήταν ότι θα χρειαστούν τρεις ή τέσσερις ημέρες για την ολοκλήρωση της επιχείρησης απεγκλωβισμού.

Υπό το φόβο των λοιμώξεων, οι γιατροί έχουν απαγορεύσει στους συγγενείς να έρθουν σε άμεση επαφή με τα οκτώ διασωθέντα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να κουβεντιάσουν μαζί τους αλλά από απόσταση και απαγορεύεται να τα αγγίξουν και να τα αγκαλιάσουν. Άρση της απαγόρευσης θα υπάρξει μόνο όταν βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Εν τω μεταξύ, οι λεπτομέρειες από την επιχείρηση διάσωσης που γίνονται σταδιακά γνωστές δείχνουν πόσο δύσκολος είναι ο απεγκλωβισμός. Ένας από τους δύτες-συνοδούς, ο 44χρονος Ιβάν Κάρατζιτς, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Δανίας ότι τα τέσσερα πρώτα αγόρια ήταν υπό την επήρεια ηρεμιστικών προκειμένου να μην πανικοβληθούν. «Δεν ήταν εντελώς αναίσθητα, αλλά δεν έδιναν απαντήσεις», εξήγησε.

Από το σημείο που εγκλωβίστηκαν τα δώδεκα αγόρια και ο προπονητής τους μέχρι την είσοδο του σπηλαίου η απόσταση είναι 4 χλμ. Το πιο δύσκολο σημείο στον λασπώδη θάλαμο είναι ένα πέρασμα διαμέτρου 38 εκ. το οποίο τα αγόρια θα πρέπει να το περάσουν μόνα τους, μέσα στο σκοτάδι.