9 Ιούλιος 2018, 15:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούλιος 2018, 15:09

Γιατί δεν θα ανοίξει η Παναγία Σουμελά στον Πόντο τον Δεκαπενταύγουστο 2018 – Τι λένε οι Τούρκοι

  • Γιατί δεν θα ανοίξει η Παναγία Σουμελά στον Πόντο τον Δεκαπενταύγουστο 2018 – Τι λένε οι Τούρκοι
    Εργασίες σε εξέλιξη στο μοναστικό συγκρότημα της Παναγίας Σουμελά. Τη φωτογραφία παραχώρησε στο pontos-news.gr ο Ισμαήλ Κιοσέ

Επιβεβαιώνοντας όσα είχε πει τον περασμένο Νοέμβριο στην έκθεση Philoxenia στη Θεσσαλονίκη στην οποία έλαβε μέρος ο νομός Τραπεζούντας (παρά τις… ενδιάμεσες πληροφορίες από ελληνικές πηγές που έλεγαν ότι οι Τούρκοι είπαν το «ναι» στο Φανάρι για την πατριαρχική λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά), ο επικεφαλής της διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού της Τραπεζούντας Αλί Αϊβάζογλου (Ali Ayvazoğlu) μιλώντας αποκλειστικά στο pontos-news.gr εξήγησε γιατί η ιστορική μονή του Πόντου δεν πρόκειται να ανοίξει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2018.

Διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες, υπενθύμισε ότι ο λόγος που η Σουμελά μένει κλειστή είναι γνωστός, γι’ αυτό και εμφανιζόταν τόσο βέβαιος ότι τα συνεργεία δεν θα προλάβουν τον φετινό Αύγουστο.

Το μοναστικό συγκρότημα έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2015 για εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης, και παρά το γεγονός ότι τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς, οι βράχοι αποδεικνύονται το πιο δύσκολο εγχείρημα. «Με το πέρασμα των αιώνων νερό και χώμα μπήκαν στις ρωγμές των βράχων με αποτέλεσμα να χάσουν τη συνοχή τους. Συνεπώς υπήρχε –και συνεχίζει να υπάρχει– κίνδυνος και για το μνημείο και για τις ανθρώπινες ζωές. Στόχος μας είναι να εκλείψει αυτός ο κίνδυνος», υπογραμμίζει ο Αλί Αϊβάζογλου.

Μέχρι στιγμής τα ειδικά συνεργεία (έχουν επιστρατευτεί ακόμα και αναρριχητές) έχουν καταφέρει να απομακρύνουν 800.000 τόνους πέτρας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε έναν βράχο 720 τόνων που είναι έτοιμος να αποκολληθεί, αλλά και σε έναν ακόμα βράχο 1.600 τόνων! Αν αυτή τη φορά πάνε όλα βάσει χρονοδιαγράμματος, αυτές οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

«Η απομάκρυνση και η στερέωση των επικίνδυνων βράχων είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία», είχε επιβεβαιώσει στο pontos-news.gr o αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Ιστορίας του Πολυτεχνείου Τραπεζούντας δρ Ισμαήλ Κιοσέ (İsmail Köse), ο οποίος βρίσκεται συχνά στην περιοχή στο πλαίσιο των επισκέψεων επίβλεψης που κάνει για λογαριασμό του Δήμου Τραπεζούντας. Προς το παρόν, βέβαια, για λόγους ασφαλείας, όπως λέει σήμερα, ακόμα και σε εκείνον απαγορεύεται η είσοδος στο μοναστικό συγκρότημα.

Γεωργία Βορύλλα

  • Διαβάστε ΕΔΩ (στα αγγλικά) απόσπασμα από ερευνητική εργασία του Ισμαήλ Κιοσέ για τις τοιχογραφίες της Παναγίας Σουμελά.