8 Ιούλιος 2018, 09:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούλιος 2018, 09:32

Τουρκία: Μαζικές απολύσεις στο δημόσιο με προεδρικό διάταγμα

  • Ο Ερντογάν διόρισε τον εαυτό του πρόεδρο στο Ταμείο Πλούτου!
    (Φωτ.: EPA / STR)

Μια ημέρα πριν την αναμενόμενη άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία και με διάταγμα ανακοινώθηκε η απόλυση περισσότερων από 18.000 εργαζομένων στο δημόσιο. Ανάμεσα στους οποίους πολλά μέλη των δυνάμεων της τάξης, αλλά και εκπαιδευτικοί και πανεπιστημιακοί, ενώ το διάταγμα επηρεάζει και τα ΜΜΕ. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για απόπειρα φίμωσης κάθε επικριτικής φωνής.

Στο διάταγμα περιλαμβάνονται 18.632 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 9.000 αστυνομικοί και 6.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Παράλληλα, τη δουλειά τους χάνουν περίπου 1.000 εργαζόμενοι του υπουργείου Δικαιοσύνης και 650 του υπουργείου Παιδείας. Το διάταγμα αυτό εμφανίζεται ως το τελευταίο που εκδίδεται υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που εγκαθιδρύθηκε την επομένη της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 και έκτοτε ανανεώνεται αδιάκοπα.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως το έκτακτο αυτό καθεστώς θα αρθεί τη Δευτέρα μετά την ορκωμοσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επανεξελέγη στις 24 Ιουνίου για μια νέα θητεία και είχε υποσχεθεί προεκλογικά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο, από τη Δευτέρα θα τεθεί σε ισχύ ένα σύστημα που θα δίνει το σύνολο των εκτελεστικών εξουσιών στον πρόεδρο της χώρας, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης που υιοθετήθηκε με δημοψήφισμα τον Απρίλιο 2017. Αυτό σημαίνει πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορεί να κυβερνά με προεδρικά διατάγματα.

Με το σημερινό διάταγμα, έκλεισαν 12 ενώσεις, 3 εφημερίδες και ένα τηλεοπτικό δίκτυο.

Επιπλέον στο κείμενο ανακοινώνεται πως 148 πρόσωπα, που είχαν απολυθεί με προηγούμενα διατάγματα, επανεντάσσονται στη δημόσια διοίκηση.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Joint Platform (Ihop), από το αποτυχημένο πραξικόπημα ως τις 20 Μαρτίου 2018 112.679 πρόσωπα είχαν απολυθεί στην Τουρκία, εκ των οποίων περισσότερα από 8.000 από τις ένοπλες δυνάμεις, περίπου 33.000 μεταξύ του προσωπικού του υπουργείου Παιδείας και 31.000 στους κόλπους του υπουργείου Εσωτερικών, εκ των οποίων 22.600 στη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας. Χιλιάδες άλλοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.