6 Ιανουάριος 2014, 08:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:41

Φωτιές άναψε ο Διαμαντόπουλος στους κόλπους της εκκλησίας

  • Φωτιές άναψε ο Διαμαντόπουλος στους κόλπους της εκκλησίας

Μία εμφάνιση, με άκρως καρναβαλική διάθεση, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Διαμαντόπουλου, ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει εντονότατες αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας και αμέσως το θέμα να λάβει διαστάσεις.

Κατά τη διάρκεια των εορτών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος σε τοπική εκδήλωση στην Καστοριά ντύθηκε παπάς (για να θάψει το μνημόνιο), συμμετέχοντας μάλιστα σε καρναβαλικό άρμα.

Η εικόνα ενός εκπροσώπου του Κοινοβουλίου να πρωτοστατεί σε καρναβαλικά δρώμενα δεν ενόχλησε τους κατοίκους της Καστοριάς, ωστόσο εξόργισε τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο και εν συνεχεία τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.

Οι εκφράσεις που εκτοξεύτηκαν εκατέρωθεν σίγουρα δεν τιμούν τους εμπλεκόμενους σε αυτήν την κόντρα. Ως «ανόητο» και «επικίνδυνο» χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Σιατίστης τον βουλευτή, ενώ τη διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ και την προσωπική τοποθέτηση του προέδρου Αλέξη Τσίπρα ζήτησε ο Άνθιμος με έναν πύρινο λόγο κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας. Από την πλευρά του ο κ. Διαμαντόπουλος αντικρούει τα ιερά πυρά κάνοντας λόγο για μεσαιωνικές αντιλήψεις και σύγχυση του ποιμνίου με το... εκλογικό σώμα.

«Να διαγραφεί ο Διαμαντόπουλος»

Άστραψε και βρόντηξε σήμερα το πρωί ο Μητροπολίτης Άνθιμος κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από την Καστοριά.

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος ζήτησε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τη διαγραφή του βουλευτή και από τον ίδιο τον κ. Διαμαντόπουλο να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, διαφορετικά «λύτρωση δεν βλέπει», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ντύθηκε ανέμελος παπάς και πήρε ένα βάζο για να κοινωνήσει τον κόσμο. Δεν μπορεί να εμπαίζει το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Αν ήμουν αρχηγός του κόμματός του, θα τον είχα διώξει την ίδια μέρα. Μπορεί ένας βουλευτής να προσβάλλει την ορθόδοξη πίστη; Πρέπει να παραιτηθεί ή η ηγεσία του κόμματός του να του επιβάλει να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Αν δεν μετανοήσει, λύτρωση δεν βλέπει» είπε ο σεβασμιότατος.

«Είναι ανόητος και επικίνδυνος»

Επίθεση κατά του βουλευτή εξαπέλυσε και ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος, χαρακτηρίζοντάς τον «ανόητο» και «επικίνδυνο», αναφερόμενος στην ενέργειά του να ντυθεί παπάς σε τοπικό καρναβάλι.

Μιλώντας στο «Αγιορείτικο Βήμα», ο μητροπολίτης κατηγόρησε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχείρησε «να ευτελίσει το ιερώτερο Μυστήριο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που είναι το Μυστήριον της Θείας Ευχαριστίας» και αναρωτιέται εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα κυβερνήσει τον τόπο με πρόσωπα όπως τον Διαμαντόπουλο.

Η δήλωση του μητροπολίτη

«Ανοίγοντας το διαδίκτυο πληροφορήθηκα την ενέργεια του Βουλευτή Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία, στην καρδιά των μεγάλων εορτών της Εκκλησίας μας ευρισκόμενοι, επεχείρησε να ευτελίσει το ιερώτερο Μυστήριο της Ορθοδόξου Εκκλησίας που είναι το Μυστήριον της Θείας Ευχαριστίας.

»Υποτίθεται ότι συμμετείχε σε καρναβαλικό άρμα που είχε σαν θέμα την "κηδεία της κρίσης", αλλά και ο πλέον άσχετος γνωρίζει ότι στις κηδείες δεν κοινωνούμε τους πιστούς. Άρα θεωρώ συνειδητό τον στόχο του διά την διακωμώδηση και τον ευτελισμό της Θείας Κοινωνίας, του ιερώτερου Μυστηρίου των χριστιανών. Το μόνο που απέδειξε είναι το πόσο ευτελής είναι ο ίδιος. Έγινε λόγος εις το ότι το καρναβάλι αυτό χαρακτηρίζεται διά την "ελευθεριότητά του". Αλλά η ελευθεριότητα είναι δίκοπο μαχαίρι διότι αποκαλύπτει τα μύχια και τα κρύφια της καρδίας των ανθρώπων. Τα όρια της ελευθεριότητας τα ορίζουν ο προσωπικός πολιτισμός του καθενός, η αίσθηση του σεβασμού σε ο,τι είναι ιερό και όσιο σε μία κοινωνία, ακόμη και η διάκριση των ημερών και των στιγμών μέσα στο χρόνο. Σε αυτά τα σημαντικά πράγματα ο κ. Βουλευτής περνάει την δική του "κρίση".

»Εάν αυτά δεν τα καταλαβαίνει είναι ανόητος και γι’αυτό επικίνδυνος. Εάν τα καταλαβαίνει είναι μοχθηρός απέναντι στην πίστη και την καρδία των χριστιανών, την οποία συνειδητά επεχείρησε να πλήξει κρυπτόμενος πίσω από μία καρναβαλική εκδήλωση.

»Τον συλλυπούμαι βαθύτατα διά τον πολιτισμό του!!! Δεν ξέρω αν μέχρι τη στιγμή αυτή αν υπάρχει αντίδραση από τον αρχηγό του κόμματος εις το οποίον ανήκει. Αν όχι, διερωτώμαι απλώς: Με τέτοια πρόσωπα θα επιχειρήσει να κυβερνήσει τον τόπο;».

«Θέλουν τον Μεσαίωνα»

Στα παραπάνω πυρά απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταγγέλλει την Εκκλησία για τη «στρεβλή λογική να επεμβαίνει σε ζητήματα που έχουν, κατά την εκτίμησή της, πολιτικές προεκτάσεις και μάλιστα να προσπαθεί να διαμορφώνει τις πολιτικές εξελίξεις».

«Την Πρωτοχρονιά στο Άργος Ορεστικό της Καστοριάς έλαβε χώρα το πατροπαράδοτο καρναβάλι στο οποίο συμμετείχα, όπως κάνω ανελλιπώς τα τελευταία 20 χρόνια. Το φετινό θέμα ήταν όπως πάντα σατιρικό, παριστάνοντας την κρίση που τελειώνει σύμφωνα με τους κυβερνώντες και πραγματοποιώντας την κηδεία της.

»Τον ρόλο του ιερέα ανέλαβα να υποδυθώ εγώ. Αυτό λοιπόν στάθηκε αφορμή τόσο για μια μικρή μερίδα ιερέων να σχολιάσει αρνητικά ανωνύμως όσο και για έναν προβεβλημένο ιεράρχη, τον μητροπολίτη Σιατίστης.

»Η αλήθεια είναι πως δεν έπεσα από τα σύννεφα, καθώς η εκκλησία παραδοσιακά αποστρέφεται κάθε αρχέγονο έθιμο το οποίο κατάφερε να διατηρηθεί για αιώνες.

»Εάν λοιπόν είχαν προκύψει οι ίδιες αντιδράσεις για έναν πολίτη, τότε θα μιλούσαμε για μια απαράδεκτη παρέμβαση στη λογική της επιβολής των ηθικών κανόνων της επικρατούσας θρησκείας σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, στην καθημερινότητα των πολιτών.

»Η εποχή στην οποία είχε γίνει κατορθωτό αυτό είναι ο Μεσαίωνας, με όλη την αρνητική φόρτιση που φέρει και μόνο η αναφορά αυτής της εποχής.

»Όμως η αντίδραση δεν πυροδοτήθηκε προς κάποιον από τους πολλούς πολίτες που ντύνονται ιερείς στα καρναβάλια, αλλά προς έμενα λόγω της βουλευτικής ιδιότητάς μου. Και αυτό γεννά ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο προκύπτει από τη στρεβλή λογική της εκκλησίας, πως έχει κάθε δικαίωμα να επεμβαίνει σε ζητήματα που έχουν, κατά την εκτίμησή της, πολιτικές προεκτάσεις και μάλιστα να προσπαθεί να διαμορφώνει τις πολιτικές εξελίξεις.

»Όλα τα παραπάνω όντως συνιστούν μια διαφορετική αντίληψη περί πολιτισμού, σε αντίθεση με το “δικό μου” πολιτισμό που χαρακτηρίζεται από την αποδοχή του διαφορετικού, τον σεβασμό στη θρησκευτική, σεξουαλική, πολιτική επιλογή του καθενός -αρκεί αυτή να μη στρέφεται κατά του ανθρώπου-, την ελευθερία έκφρασης, της οποίας το απόγειο παραμένει η σάτιρα και ο αυτοσαρκασμός.

»Το κυριότερο όμως σημείο στο οποίο ξεπέρασε τα εσκαμμένα στην ανοικτή επιστολή του ο Μητροπολίτης Σιατίστης ήταν το ζήτημα που έθεσε ευθέως προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη δυνατότητα να κυβερνήσει με πρόσωπα σαν έμενα.

»Εδώ και πολλές δεκαετίες από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους κάποιοι από τους ιεράρχες της εκκλησίας έχουν μπερδέψει τον Σταυρό της Ορθοδοξίας με 

»Ο λαός προφανώς καλείται κάθε φορά να επιλέξει τους πολιτικούς που θα τον κυβερνήσουν όχι καθ’ υπόδειξη κάποιου ιεράρχη, αλλά με βάση την πρότασή τους για την κοινωνία που θέλουν να δημιουργήσουν.

»Εδώ και χρόνια παλεύω σε όλα τα επίπεδα για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και ανεξιθρησκίας, μια κοινωνία δίκαιη και ανεκτική στη διαφορετικότητα, μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και μηδενικής εκμετάλλευσης, μια κοινωνία με πρόσβαση όλων των πολιτών στα κοινά και κοινωνικά αγαθά, μια κοινωνία χωρίς πλούσιους και φτωχούς, μια κοινωνία αλληλεγγύης στην οποία δεν θα χρειάζεται κανενός είδους φιλανθρωπία και ελεημοσύνη από κανέναν.

»Από τα παραπάνω λοιπόν με έκριναν οι συμπολίτες μου και από αυτά θα με κρίνουν και πάλι σύντομα, εάν αξίζω να τους εκπροσωπώ».

Πηγή: zougla.gr