6 Ιούλιος 2018, 18:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούλιος 2018, 18:51

Κάθειρξη 8 ετών σε Παπαγεωργόπουλο και Λεμούσια για «ξέπλυμα»

  • Κάθειρξη 8 ετών σε Παπαγεωργόπουλο και Λεμούσια για «ξέπλυμα»
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Αναγνωρίζοντάς τους το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε σε κάθειρξη οκτώ ετών τον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τον επί των ημερών του γενικό γραμματέα του Δήμου Μιχάλη Λεμούσια. Και οι δύο κρίθηκαν ένοχοι για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος, πράξη που συνδέεται με την υπεξαίρεση-μαμούθ από τα δημοτικά ταμεία.

Τόσο ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος όσο και ο Μιχάλης Λεμούσιας αφού άσκησαν έφεση κατά της απόφασης αφέθηκαν ελεύθεροι ενόψει του Εφετείου.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία, οι άλλοτε στενοί συνεργάτες νομιμοποίησαν 14,2 από τα 17,9 εκατ. ευρώ που φέρεται να υπεξαίρεσε ο πρώην δημοτικός υπάλληλος Παναγιώτης Σαξώνης. Για άλλη μια απόφαση σκοπιμότητας έκανε λόγο ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Ο τέως δήμαρχος υπογράμμισε ότι δεν απέκτησε κανένα περιουσιακό στοιχείο, ούτε πήρε έστω ένα ευρώ από τα ταμεία του δήμου, και συμπλήρωσε ότι κατέστη κατηγορούμενος από ανυπόστατες καταγγελίες του καταδικασθέντα δημοτικού υπαλλήλου, τον οποίο αρνήθηκε ότι γνώριζε. Τον Παναγιώτη Σαξώνη στοχοποίησε και ο Μιχάλης Λεμούσιας, ο οποίος επίσης δήλωσε αθώος. «Πώς να καταλάβω εγώ τη δράση του όταν δεν την κατάλαβαν οι υπάλληλοι του δήμου», διερωτήθηκε.

Να σημειωθεί ότι για την κύρια υπόθεση της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης 6ο Άρειος Πάγος κατέστησε αμετάκλητη την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, το οποίο εξετάζοντας την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό είχε καταδικάσει σε 12 χρόνια τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, σε 13 χρόνια τον Μιχάλη Λεμούσια και σε 20 χρόνια τον Παναγιώτη Σαξώνη.