6 Ιούλιος 2018, 17:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούλιος 2018, 17:32

Ταϊλάνδη: Νεκρός δύτης, τελειώνει ο χρόνος για τα εγκλωβισμένα παιδιά

  • Ταϊλάνδη: Νεκρός δύτης, τελειώνει ο χρόνος για τα εγκλωβισμένα παιδιά
    Δύτες φορούν τον εξοπλισμό τους προκειμένου να μπουν στο σπήλαιο όπου είναι εγκλωβισμένα τα παιδιά και ο προπονητής (φωτ.: EPA / Rungroj Yongrit)

Για πρώτη φορά από τότε που εντοπίστηκαν στο πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης στην επαρχία Τσιανγκ Ράι τα δώδεκα παιδιά και ο 25χρονος προπονητής τους οι διασώστες κάνουν λόγο για «περιορισμένο χρόνο» εξαιτίας του οξυγόνου που εξαντλείται, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιστροφή των βροχοπτώσεων. «Αρχικά πιστεύαμε ότι τα παιδιά μπορούν να μείνουν εκεί για καιρό. Όμως η κατάσταση άλλαξε, ο χρόνος πλέον είναι περιορισμένος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού Απακόρν Γιουκονγκάεβ.

Τα παιδιά και ο προπονητής βρίσκονται ήδη 13 ημέρες στη σπηλιά και οι διασώστες εξετάζουν διάφορα σενάρια για τον απεγκλωβισμό τους.

Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι κατά μήκος του στενού διαδρόμου που οδηγεί στην έξοδο έχουν τοποθετηθεί μπουκάλες με οξυγόνο και για τα παιδιά και για τους συνοδούς τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης έχασε τη ζωή του ένας δύτης, πρώην στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης. Ο Σαμάρν Πουνάν πέθανε από έλλειψη οξυγόνου επιστρέφοντας μετά την ολοκλήρωση της αποστολής. Το «ζευγάρι» του κατάφερε να τον βγάλει από τη σπηλιά, αλλά ήταν ήδη αργά. «Παρόλο που χάσαμε έναν άνδρα, εξακολουθούμε να έχουμε πίστη στην αποστολή μας», διαβεβαίωσε ο Απακόρν Γιουκονγκάεβ.

Ο θάνατος του έμπειρου δύτη ρίχνει ήδη βαριά τη σκιά του πάνω στην επιχείρηση διάσωσης, καθώς αποδεικνύει πόσο δύσκολο θα είναι να μεταφερθούν με ασφάλεια όλα τα παιδιά και ο προπονητής – εκπαιδευμένοι δύτες χρειάζονται έξι ώρες για να φτάσουν στους εγκλωβισμένους και πέντε ώρες να επιστρέψουν, λόγω των ρευμάτων. Πολλά από τα χιλιόμετρα που θα πρέπει να διανύσουν είναι μέσα σε ανώμαλες στοές, με πολλά δύσκολα υποβρύχια περάσματα.

Τα σωστικά συνεργεία ήθελαν να προλάβουν να μειώσουν το επίπεδο του νερού μέσα στο σπήλαιο. Μέχρι στιγμής έχει αντληθεί τόσο νερό που φτάνει να γεμίσουν 50 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. Σε κάθε περίπτωση, αν και ο χρόνος πιέζει, οι διασώστες ελπίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε μια βεβιασμένη επιχείρηση απεγκλωβισμού, ειδικά τώρα που ο θάνατος του δύτη επέφερε ένα ισχυρό πλήγμα στο ηθικό των εκατοντάδων διασωστών, ακόμα και από την Αυστραλία και τη Βρετανία, που έχουν κινητοποιηθεί.