6 Ιούλιος 2018, 16:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούλιος 2018, 16:26

Όλα όσα έγιναν στον 22ο Ακριτικό Κύκλο στη Θεσσαλονίκη (φωτο)

  • Όλα όσα έγιναν στον 22ο Ακριτικό Κύκλο στη Θεσσαλονίκη (φωτο)
    (Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου»)
  • Όλα όσα έγιναν στον 22ο Ακριτικό Κύκλο στη Θεσσαλονίκη (φωτο) 2
  • Όλα όσα έγιναν στον 22ο Ακριτικό Κύκλο στη Θεσσαλονίκη (φωτο) 3
  • Όλα όσα έγιναν στον 22ο Ακριτικό Κύκλο στη Θεσσαλονίκη (φωτο) 4

Ένας νέος κύκλος έκλεισε παρουσιάζοντας τον πλούτο του πολιτισμού του Πόντου μέσα από τις πενθήμερες εκδηλώσεις του «22ου Ακριτικού Κύκλου» που διοργάνωσε, από τις 29 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Το πολιτιστικό πενθήμερο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μακεδονίας-Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Παύλου Μελά και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Ο φετινός Ακριτικός Κύκλος είχε επετειακό χαρακτήρα καθώς φέτος ο σύλλογος κλείνει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του.

Μεγαλειώδης ήταν η προσέλευση του κόσμου που συμμετείχε με μεγάλο ενθουσιασμό σε αυτή τη γιορτή του πολιτισμού. Επί πέντε μέρες η καρδιά της ελληνικής παράδοσης χτυπούσε κυριολεκτικά στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά! Δεκάδες Πόντιοι καλλιτέχνες ξεσήκωσαν τον κόσμο με τις μελωδίες τους, ενώ μικροί και μεγάλοι γλέντησαν μέχρι αργά υπό τους ήχους της ποντιακής μουσικής. Την τιμητική τους είχαν και φέτος τα ποντιακά εδέσματα, που με τόσο μεράκι έφτιαξαν οι γυναίκες του συλλόγου, τα πεντανόστιμα ωτία και περέσκια έγιναν ανάρπαστα από το κοινό.

Κατά τη διάρκεια του Ακριτικού Κύκλου, και συγκεκριμένα το Σάββατο 30 Ιουνίου, ο σύλλογος των «Ακριτών» τίμησε τον Γιώργο Παρχαρίδη (ομότιμο καθηγητή καρδιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, Επίτιμο Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) και τέως πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ)), για τα πενήντα χρόνια προσφοράς του στον ποντιακό ελληνισμό.


Ο 22ος Ακριτικός Κύκλος από ψηλά!

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕ Παύλος Γαλεγαλίδης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων Γεώργιος Αμαραντίδης, ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης της ΠΟΕ Θεόδωρος Κουνατίδης, ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, αντιπεριφερειάρχες από διάφορους τομείς της Θεσσαλονίκης, βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοι του τόπου.

  • Φωτογραφίες: Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου»
  • Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το pontos-news.gr.
Εκδηλωσεις