4 Ιούλιος 2018, 20:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούλιος 2020, 07:54

4 Ιουλίου 2004: Όταν η Ελλάδα κατακτούσε το EURO και τρέλαινε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη

  • 4 Ιουλίου 2004: Όταν η Ελλάδα κατακτούσε το EURO και τρέλαινε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη
    Ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας Θ. Ζαγοράκης σηκώνει το τρόπαιο στον ουρανό της Λισαβόνας (φωτ.: EPA / Filippo Monteforte)

Άλλος ένας χρόνος συμπληρώνεται από τη μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού, η οποία άλλαξε την ιστορία της Εθνικής Ομάδας και επαναπροσδιόρισε τη θέση της στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη. Σαν σήμερα, 4 Ιουλίου του 2004, στο στάδιο «Λουζ» της Λισαβόνας η αρμάδα του Ότο Ρεχάγκελ κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ευρώπης!

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε 1-0 της οικοδέσποινας Πορτογαλίας (τη νίκησε για δεύτερη φορά μετά την πρεμιέρα στη φάση των ομίλων) με «χρυσό» σκόρερ τον Άγγελο Χαριστέα.

Ήταν η κορύφωση μιας ξέφρενης αγωνιστικής πορείας, που έκανε όλη την ποδοσφαιρική υφήλιο να παραμιλά.

Δεκαεπτά ποδοσφαιριστές, εκ των είκοσι τριών που είχαν επιλεγεί για την αποστολή από τον Ότο Ρεχάγκελ, αγωνίστηκαν στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004 και στο μάξιμουμ των λεπτών συμμετοχής έφτασαν πέντε διεθνείς. Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Ζαγοράκης, Καψής αγωνίστηκαν από το 1ο έως το τελευταίο λεπτό και των έξι παιχνιδιών της Εθνικής στο τουρνουά της Πορτογαλίας, δηλαδή σε 555 λεπτά.

Ακολουθούν, κατά σειρά, με πάνω από 500 λεπτά συμμετοχής ο Χαριστέας (539) και ο Κατσουράνης (510) και την οκτάδα των διεθνών που έπαιξαν σε όλους τους αγώνες του EURO 2004 (με διαφορετικά λεπτά συμμετοχής) συμπληρώνει ο Φύσσας (461).

Ας θυμηθούμε πώς η Εθνική ομάδα των ανδρών κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο μέσα στη Λισαβόνα τη μαγική βραδιά της 4ης Ιουλίου: