4 Ιούλιος 2018, 11:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούλιος 2018, 11:37

Το μήνυμα του Πατριάρχη στους Μικρασιάτες: Η διάσωση της ταυτότητας στα χέρια της νέας γενιάς

  • Το μήνυμα του Πατριάρχη στους Μικρασιάτες: Η διάσωση της ταυτότητας στα χέρια της νέας γενιάς
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Η Κατερίνη άνοιξε την… αγκαλιά της και υποδέχτηκε τους Μικρασιάτες απ’ όλη την Ελλάδα οι οποίοι έδωσαν μαζικά το παρών στη 2η Πανελλήνια Συνάντηση «Καλώς Ανταμωθήκαμε», που πραγματοποιήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο. Υψηλός προσκεκλημένος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Την πρόσκληση στον κ. Βαρθολομαίο μετέφερε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Τριανταφυλλίδης, ο οποίος επισκέφθηκε στο Φανάρι επαναβεβαιώνοντας ότι τα σωματεία βρίσκονται πάντα στο πλευρό του, αρωγοί στο πολυσχιδές έργο του.

Και μπορεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης να μην μπόρεσε να ταξιδέψει στην Κατερίνη, ωστόσο φρόντισε να στείλει το δικό του μήνυμα στα μέλη των 88 σωματείων, που για πρώτη φορά εκπροσώπησαν όλες τις περιοχές της Μικράς Ασίας από τον Πόντο και την Καππαδοκία μέχρι την Ίμβρο και την Τένεδο.

«Η τόνωση της ιστορικής μνήμης και η καλλιέργεια των παραδόσεων μας αποτελεί τη μόνη οδό για τη διαφύλαξη της ταυτότητάς μας», αναφέρεται στο πατριαρχικό μήνυμα.

Επιπλέον, ο κ. Βαρθολομαίος τονίζει ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο η διάσωση της ταυτότητας εξαρτάται από το πώς θα μεταφερθεί στη νέα γενιά η συνείδηση του χρέους «και της σπουδαιότητας να παραμείνουμε πιστοί στις αξίες του Γένους και της Ορθοδοξίας».

Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας επισήμανε ότι η 2η Πανελλήνια Συνάντηση είναι μια ευκαιρία για την προώθηση κύριων αιτημάτων, όπως είναι η δημιουργία στην Αθήνα ενός μεγάλου μουσείου για τον ελληνισμό της Ανατολής. «Εμείς στο Φανάρι συνεχίζουμε καθημερινά τις προσπάθειες μας για τη διάσωση της χριστιανικής κληρονομιάς στις εκκλησίες της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Σας συγχαίρουμε και σας καλούμε να επισκέπτεστε την ευλογημένη γη των προγόνων μας», κατέληξε.

Εκδηλωσεις