5 Ιανουάριος 2014, 10:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:41

Ασήκωτοι φόροι το 2014 για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, ενοίκια

  • Ασήκωτοι φόροι το 2014 για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, ενοίκια

Ασήκωτοι θα είναι οι φόροι για το 2014, για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και όσους έχουν εισόδημα από ενοίκια.

Πρόκειται να εφαρμοστούν νόμοι που έχουν ψηφιστεί και τα αποτελέσματά τους θα φανούν με την εκκαθάριση των φοροδηλώσεων που θα υποβληθούν τους επόμενους μήνες.

Συνοπτικά, η κατάργηση του βασικού αφορολογήτου για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια και η κατάργηση φοροαπαλλαγών σε συνδυασμό καθώς και το γεγονός ότι τους πρώτους μήνες του 2014 θα πρέπει να πληρωθούν φόροι από προηγούμενα έτη, όλα αυτά ανεβάζουν τον ...λογαριασμό!

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”, από φέτος, κάθε κατηγορία εισοδήματος θα φορολογείται με διαφορετικούς συντελεστές, αφού με τις νέες διατάξεις, φορολογούμενοι με τα ίδια ακριβώς εισοδήματα και την ίδια οικογενειακή κατάσταση θα πληρώνουν φόρους διαφορετικού ύψους ανάλογα με την πηγή προέλευσης του εισοδήματος. Δηλαδή, για το ίδιο εισόδημα, διαφορετικό φόρο θα ληρώνει ο μισθωτός, διαφορετκό ο ελεύθερος επαγγελματίας, και διαφορετικό ο ιδιοκτήτης ακινήτου που εισπράττει ενοίκιο.

Πάντως μέσα στο 2014, περίπου 8.500.000 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις θα πληρώσουν συνολικά 15,7 δισ. ευρω χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στο ποσό αυτό οι έμμεσοι φόροι όπως το ΦΠΑ.

Επίσης, όλοι οι φορολογούμενοι με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν και με εισφορά αλληλεγγύης 1% - 4% αναλόγως με το ύψος του εισοδήματος.

Επιπλέον θα συνεχίσει να επιβάλλεται ο φόρος πολυτελείας σε ιδιοκτήτες ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών ενώ στόχος είναι να εισπραχθεί το ίδιο ποσό με το 2013 από τα τέλη κυκλοφορίας.

Το 2014 θα ισχύσει και το νέο καθεστώς με τις αποδείξεις χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί ποιες θα μετράνε και ποιες όχι, ενώ επανέρχεται και το “πόθεν έσχες” για αγορά ή ανέγερση ακινήτων, για αγορά επιχειρήσεων, για σύσταση ή αύξηση κεφαλαίου εταιρειών.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Από το πρώτο ευρώ εισοδήματος και χωρίς κανένα αφορολόγητο φορολογούνται πλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες με συντελεστή 25% για τα εως 50.000 ευρώ καθαρό εισόδημα και με 33% για πάνω από 50.00 ευρώ. Εξαίρεση αποτελούν οι νέες ατομικές επιχειρήσεις με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1η Ιανουαρίου όπου ο συντελεστής μειώνεται στο μισό, δηλαδή 13%.

Επίσης το τέλος επιτηδεύματος θα συνεχίσει να επιβαρύνβει τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις ακόμη και αν δεν έχουν κόψει ούτε ένα τιμολόγιο λη Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Τέλος, με βάση βιβλίων εσόδων – εξόδων θα φορολογούνται από την πρώτη μέρα του 2014 και οι αγρότες.

Ενοίκια

Με δύο συγκεκριμένους φορολογικούς συντελεστές θα υπολογίζονται από το 2014 τα εισοδήματα από τα ενοίκια των ακινήτων, καθώς τα έσοδα αυτά θα φορολογούνται αυτοτελώς.

Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο, για συνολικά ετήσια εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής διαμορφώνεται στο 11%, ενώ για συνολικά ετήσια εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ο συντελεστής εκτοξεύεται στο 33%.

Με ένα παράδειγμα, αν πχ κάποιος εισπράττει 17.000 ευρώ ενοίκια το χρόνο, θα φορολογηθεί με 11% για τα πρώτα 12.000 ευρώ, ήτοι 1.200 ευρώ και 33% για τα επόμενα 5.000 ευρώ ήτοι 1.650 ευρώ με συνολική επιβάρυνση 2.850 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αυτοτελής φορολόγηση ισχύει και για τα ενοίκια του 2013 που θα δηλωθούν σε 3-4 μήνες αλλά με συντελεστή 10% στη χαμηλή κλίμακα.  

Τι θα γίνει με τα ανείσπρακτα ενοίκια

Σε σχέση με τα ανείσπρακτα ενοίκια από το 2014 αναμένεται να γίνεται η ηλεκτρονική καταχώρηση των συμβολαίων μίσθωσης σε ειδική εφαρμογή στο Taxisnet.

Αν λειτουργήσει η εφαρμογή αυτή το 2014, τότε από το 2015 η ΓΓΠΣ θα συμπληρώνει αυτόματα στα έντυπα των δηλώσεων τα εισοδήματα από ενοίκια, αρκεί να έχουν γίνει σωστά οι εισαγωγές των δεδομένων

Πηγή: newsit.gr - nooz.gr